Styl życia, Deser idealny pieczenia - zdjęcie, fotografia

Temperatury na zewnątrz każdego dnia będą coraz wyższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą dla nas odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek Petit Crunch. Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas pierwszych przyjęć na tarasie lub w ogrodzie.

Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek

Spód ciasta:

- 1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)

- 100g roztopionego masła

Sernik:

- 500g serka mascarpone

- 300g śmietany 36%

- niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)

- sok z 1 dużej cytryny

- 1 czubata łyżka żelatyny

- 4 łyżki wody

- 1 opakowanie borówek

- kilka listków mięty

Wykonanie:

Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą. Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.

Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem. Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.

Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia. Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.

(BL)

Deser idealny, bo bez pieczenia komentarze opinie

Dodajesz jako: |

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama