Styl życia, Gotowali klasą przed wakacjami spotkali Okrasą - zdjęcie, fotografia

Dzień zakończenia roku szkolnego uczestnicy wojewódzkiego konkursu „Gotuj z klasą” uczcili warsztatami z Karolem Okrasą w majątku Howieny w Pomigaczach. Nauki od mistrza kuchni razem z nimi pobierał Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.

- Cieszę się, że tu jestem, bo od poprzedniego spotkania z Wami moje kubki smakowe pracują zupełnie inaczej. Nic już nie smakuje tak samo – zwierzył się uczestnikom środowych (19 czerwca br.) warsztatów wicemarszałek Derehajło, wspominając przewodniczenie komisji konkursowej.

Karol Okrasa zapowiedział uczestnikom, że ich środowa nauka nie będzie lekcją gotowania:

- Są przecież wakacje, od Was zależy, czy i ile zabierzecie ze sobą wiedzy. Przede wszystkim dziś jednak bądźcie zaangażowani, ale też się bawcie, kreujcie, pytajcie i podsuwajcie swoje pomysły – zachęcał uczniów podlaskich szkół rolniczych, którzy brali udział w wojewódzkim konkursie organizowanym przez Marszałka Województwa Podlaskiego pn.: ”Gotuj z klasą”. Warsztaty były dla nich dodatkową nagrodą.

W dymie z wołowiną

Tematem kulinarnego spotkania było wędzenie.

- Polacy umieją uwędzić wszystko, dlatego i my dzisiaj będziemy bawić się smakiem wędzenia, bo dym jest przyprawą, którą jesteśmy w stanie sami zrobić. A jest niezwykła – zapowiadał Karol Okrasa. – A ponadto będziemy dziś zajmować się elegancką i ekskluzywną wołowiną.

Jak mówił, tak zrobił. Najpierw pokazał uczestnikom warsztatów, jak oczyść wołowinę, podzielić ją na części i każdą z nich wykorzystać do innego dania. Cztery grupy pod kierunkiem mistrza rozpoczęły przygotowywanie:

- policzków wołowych w czerwonym winie z zielonym groszkiem, palonymi porami i wędzonym musem ziemniaczanym;

- tatara wołowego podwędzanego z majonezem z palonego siana i majonezem szczypiorkowym;

- polędwicy marynowanej i opalonej sianem z salsą z pieczonej papryki i sosem truflowym;

- górki cielęcej z pieczonymi kurkami, prażonym kalafiorem i limonkowym musem z kalafiora;

- steka wołowego z ziemniakami confite w sianie, szparagi i wędzony sos holenderski.

Marszałek Derehajło również stanął przy stole, siekał wołowinę na tatara podwędzanego i przygotowywał majonez z pieczonego siana.

Górka w limonkowym musie

- Spotkanie z mistrzem, z taką wyrazistą osobowością, jaką jest Pan Karol a przy tym sukcesy naszych uczniów, którzy wygrali konkurs, to niezwykle motywujące dla innych – mówiła o warsztatach Bogumiła Olbryś, dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Weterynaryjnych nr 7 w Łomży.

Warsztatowicze na tarasie w majątku Howieny uwijali się wśród wędzonego dymu z palonego siana.

- Nie jest to siano zwykłe, a łąkowe; lekkie, z cienkich liści, nie łodyg. Daje aromatyczny dym i nie spala się w zbyt wysokiej temperaturze – opowiadał Karol Okrasa i demonstrował opalając siano w garnku. – W ten sposób można smak wędzenia, dymu nadawać masłu, olejom, mięsom, rozmaitym daniom.

Po trzech godzinach przygotowywania uczestnicy warsztatów zaprezentowali efekt końcowy swoich prac.

- Po raz pierwszy robiłyśmy górkę cielęcą. Na początku było trochę stresu, ale potem już nie. Można było pogadać, popytać – mówiły dziewczęta Katarzyna Świerżewska i Ewelina Dmitruk z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce. – W przyszłym roku na pewno weźmiemy udział w konkursie, a na takie warsztaty tym bardziej przyjedziemy!

Produkty do gotowania dostarczył podlaski Zakład Mięsny BOST z Turośni Kościelnej.

(Źródło i foro: wrotapodlasia.pl/ oprac. Kalina)

Reklama

Gotowali z klasą, przed wakacjami spotkali się z Okrasą komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez ddb24.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1/47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"