Integrację w firmie najlepiej prowadzić przy wspólnym stole

Gospodarka, Integrację firmie najlepiej prowadzić wspólnym stole - zdjęcie, fotografia

Wspólne posiłki w pracy stanowią pozytywny element integracji zespołu. Z badania „Cztery osobowości – jeden rynek pracy” opracowanego przez firmy Antal i Sodexo wynika, że aż 82 proc. zatrudnionych czerpie przyjemność z jedzenia śniadań czy obiadów z koleżankami i kolegami z pracy. Dla 76 proc. ważny jest także zdrowy styl życia, dlatego cenią sobie takie inicjatywy ze strony pracodawcy, jak np. owocowe poniedziałki czy konsultacje z dietetykiem.

Idea wspólnego spożywania posiłków ma długą, wręcz historyczną, tradycję. Najbardziej znanymi były tzw. obiady czwartkowe, które odbywały się raz w tygodniu na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. Uczestnikami cotygodniowych spotkań byli artyści oraz działacze społeczni, dla których spożywany razem obiad był pretekstem do dyskusji na bieżące tematy polityczne i kulturalne. Podobnie jest dziś.

Pracownicy chętnie jedzą razem posiłki, bo stwarzają one dobrą okazję do rozmów i wymiany doświadczeń, zarówno na gruncie zawodowym jak i prywatnym. Wspólny lunch to też możliwość kontaktu z osobami z innych działów. Zdarza się, że podczas takich spotkań w nieformalnej atmosferze i gronie osób posiadających różne poglądy i kompetencje niestandardowe pomysły i rozwiązania pojawiają się szybciej niż przy biurku.

Jak pokazują dane z raportu „Cztery osobowości – jednej rynek pracy” aż 82 proc. pracowników jest zdania, że wspólne posiłki przyczyniają się do integracji zespołu - dodatkowo regularne spożywanie ich w pracy sprzyja zdrowemu stylowi życia, który ma znaczenie dla 76 proc. badanych. To nie wszystko, pozytywnie wpływają również na atmosferę w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności w środowisku zawodowym.

- Zgodnie z kodeksem pracy każdemu zatrudnionemu, który pracuje przynajmniej przez 6 godzin dziennie przysługuje jedna 15-minutowa przerwa wliczana do czasu pracy. Przepisy prawa pracy przewidują również dodatkową godzinną przerwę, której sposób wykorzystania należy wyłącznie do pracownika. Może on wtedy załatwić sprawy osobiste, zrobić zakupy albo odwiedzić ulubioną restaurację. Przerwa ta nie jest wliczana do czasu pracy, ale często bywa wykorzystywana właśnie na zjedzenie lunchu poza miejscem pracy. Dane z badania „Cztery osobowości – jednej rynek pracy” potwierdzają, że pracownicy chętnie spożywają razem posiłki, ale doceniają też dofinansowywanie ich ze strony pracodawcy np. w postaci karty lunchowej (66 proc.). Nic dziwnego, bo zaletą takiego rozwiązania jest swoboda wyboru – to pracownik decyduje czy otrzymaną kwotę przeznaczy na zakupy spożywcze, posiłek poza biurem, catering na miejscu czy danie na wynos – mówi Monika Sielicka-Hamala, Dyrektor Działu Zarządzania Zasobami Ludzkimi Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.

Raport „Cztery osobowości – jeden rynek pracy” prezentuje konkretne oczekiwania pracowników, które dla zespołów HR stanowią podpowiedź, w jaki sposób budować politykę firmy, aby odpowiadała ona na potrzeby zatrudnionych. Jest on także źródłem cennych informacji na temat sposobów ich motywacji w zależności od osobistych preferencji, doświadczeń czy też branży, w której pracują.

(BL)

Reklama

Integrację w firmie najlepiej prowadzić przy wspólnym stole komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez ddb24.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1/47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"