O tej porze roku dobrze smakować będą placuszki gryczane

Styl życia, porze dobrze smakować będą placuszki gryczane - zdjęcie, fotografia

Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami

Składniki:

- 100g kaszy gryczanej palonej Halina

- 2 jajka

- 80g cukru

- 1 duże jabłko

- 120ml mleka migdałowego lub zwykłego

- 100g mąki gryczanej

- 1 łyżeczka cynamonu

- drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)

- cukier puder

Wykonanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.

Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

(BL)

O tej porze roku dobrze smakować będą placuszki gryczane komentarze opinie

Dodajesz jako: |

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama