Podlaska kuchnia prezentowała się na festiwalu kulinarnym

Wiadomości, Podlaska kuchnia prezentowała festiwalu kulinarnym - zdjęcie, fotografia
LIP 28
godz: 09:00

Z makiem, dziką różą, kaszanką, twarogiem, orzechami i czarnym bzem, dynią, wegańskie z tofu, szlachcice, z komosą – to tylko kilka z szesnastu rodzajów pierogów ulepionych przez Koło Gospodyń Wiejskich ze Srebrnego Borku. Utalentowane kulinarnie panie towarzyszyły przedstawicielom Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich w prezentacji smaków naszego regionu podczas Festiwalu Produktów Regionalnych i Tradycyjnych „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Podlaskie pierogi posmakowały komisji konkursowej, której werdyktem, gospodynie ze Srebrnego Borku, dwa razy stawały na podium.

Festiwal Produktów Regionalnych i Tradycyjnych „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” to inicjatywa marszałków trzech województw: podlaskiego, podkarpackiego i lubelskiego. Odbywa się już od kilku lat wędrując poprzez trzy regiony. W tym roku zainaugurował je festyn w Bychawie (woj. lubelskie), który odbył się w ostatni weekend maja wraz z towarzyszącym mu XIX Ogólnopolskim Festiwalem „W Krainie Pierogów”. Do współuczestnictwa w prezentacji walorów i smaków województwa podlaskiego Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP zaprosił m.in. przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich „Boróweczki” ze Srebrnego Borku. Tworzy je 25 pięć pań, które przygotowując się na imprezę ulepiły ponad tysiąc pierogów.

- Na Festiwal w Bychawie miałyśmy wziąć tylko kilka rodzajów pierogów. Jednak jak o tym rozmawiałyśmy, to prawie każda miała swój pomysł i przepis i nikt nie chciał zrezygnować. W efekcie zawieźliśmy 16 rodzajów pierogów – opowiada pani Kasia z KGW „Boróweczki”. – Mieliśmy jechać samochodem osobowym, ale jak każda członkini naszego Koła przyniosła coś od siebie do ozdoby stoiska, musieliśmy zmienić plany i jechać busem. Pierogi, które zgłosiliśmy do konkursów wyselekcjonowaliśmy na podstawie opinii kosztujących je ludzi. I jak się okazało, była to słuszna decyzja.

Przygotowane przez panie pierogi z dziką różą i z sosem z konfitury z dzikiej róży zajęły drugie miejsce w konkursie na „Najlepsze Pierogi Festiwalu”. Z kolei pierogi z mięsem i jarzębiną, ale również produkcji gospodyń podlaskich, okrzyknięto z kolei mianem „Najlepszego smaku wschodnich ziem Polski”.

Stoisko reprezentacji województwa podlaskiego odwiedzili przedstawiciele organizatorów. Byli to: Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego, Grzegorz Kapusta, Wicemarszałek Województwa Lubelskiego oraz Janusz Urban, Burmistrz Bychawy. Wszyscy trzej ochoczo zakasali rękawy i… wyrabiali pierogi, uczestnicząc w warsztatach prowadzonych przez nasze podlaskie Specjalistki z Koła Gospodyń Wiejskich.

Stefan Krajewski, witając zgromadzonych na Festiwalu gości, zaprosił ich do odwiedzenia województwa podlaskiego. Tu właśnie, a dokładniej w Drohiczynie, w dniach 28-29 lipca odbędzie się kolejna odsłona Festiwalu Produktów Regionalnych i Tradycyjnych „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.

(Źródło i foto: wrotapodlasia.pl/ oprac. Kalina)

Reklama

Podlaska kuchnia prezentowała się na festiwalu kulinarnym komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez ddb24.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1/47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"