Rodzinie będą smakowały jesienią patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Styl życia, Rodzinie będą smakowały jesienią patisony faszerowane jarmużem kaszą gryczaną - zdjęcie, fotografia

Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Wśród warzyw prym wiodą dyniowate, na czele z patisonami, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania.

Najlepszym przykładem nietuzinkowej potrawy są Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną – pokochają je miłośnicy niecodziennych smaków.

Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Składniki:

- 4 duże patisony

- 2 szklanki Jarmużu marki Eisberg

- ½ szklanki kasza gryczanej

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- 1 mała cebula

- 1 ząbek czosnku

- 8 suszonych pomidorów

- 3 łyżki sosu sojowego

- pół szklanki wody

- ¼ szklanki startego parmezanu

- 1 łyżka oleju do smażenia

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min.

Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.

(BL)

Rodzinie będą smakowały jesienią patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną komentarze opinie

Dodajesz jako: |

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama