Kultura, była aktywna niedziela Muzeum Kultury Ludowej - zdjęcie, fotografia

Sery, miody, chleby, pączki, napitki, wędliny i inne smakołyki – kilkudziesięciu podlaskich wystawców prezentowało swoje wyroby w niedzielę (14.07) w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Odbywały się tam Targi EkoSmaki Podlasia. Nawet kapryśna pogoda nie odstraszyła amatorów rodzimej tradycji i najwyższej jakości jadła – Skansen w Wasilkowie odwiedziło mnóstwo osób z całego regionu. Wśród gości byli też wicemarszałkowie Marek Olbryś i Stanisław Derehajło.

EkoSmaki Podlasia to targi produktów regionalnych i tradycyjnych charakteryzujących się wysoką jakością. Potwierdzeniem tej jakości są certyfikaty, nagrody oraz tytuły zdobyte przez ich producentów w różnych konkursach. Wydarzenie jest znakomitą  promocją małych, lokalnych wytwórców, którzy opierają produkcję na surowcach dostępnych w regionie, a swoją działalność prowadzą z poszanowaniem środowiska naturalnego.

EkoSmaki Podlasia to pierwsze tego typu impreza organizowana w ramach cyklicznego festynu Smaki Podlasia. Jej motywem przewodnim w tym roku było mleko. - Dawniej to właśnie mleko i jego przetwory były jednym z najważniejszych surowców jeśli chodzi o żywność – mówił dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej Artur Gaweł.

Przypomniał też, że gospodarstwa musiały być samowystarczalne i pod względem wytwarzania żywności i jej przetwarzania. Dlatego w Skansenie można było zobaczyć starodawne bańki do przechowywania mleka, drewniane maselnice, ubijaki, garnce… Kto chciał spróbować swoich sił, mógł w tradycyjny sposób, pod okiem doświadczonych gospodyń np. ubić masło – chętnych nie brakowało.

Ogromną furorę, zwłaszcza wśród dzieci robiły wypasające się na jednym z przysiółków krowy i kózki, które cierpliwie pozowały do zdjęć, dawały się głaskać, a zachęcone garścią przysmaków bawiły się z najmłodszymi gośćmi Skansenu. W ramach festynu Smaki Podlasia odbył się też konkurs kulinarny.

- Mamy trzy kategorie konkursowe: tradycyjna podlaska potrawa, tradycyjny napitek i ciesząca się największą popularnością kategoria – najlepszy sernik – wyjaśniała koordynatorka konkursu, etnograf PMKL Aleksandra Pluta. – Liczy się tradycyjny sposób przyrządzenia, wygląd, no i oczywiście smak.

Zwyciężczyniami konkursu zostały trzy panie: Elżbieta Szymulewska w kategorii „najlepszy sernik”, Anna Sienkiewicz w kategorii „tradycyjna podlaska potrawa” i Jolanta Makar w kategorii „tradycyjny napitek”.

Jednym z punktów wydarzenia było też seminarium "EkoSmaki Podlasia w praktyce", adresowane do producentów, przetwórców rolnych oraz innych podmiotów zaangażowanych w rozwój obszarów wiejskich z województwa podlaskiego. Seminarium dotyczyło  m.in. zagadnień związanych z certyfikowaniem produktów.

Przedsięwzięcie Targi EkoSmaki Podlasia jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Link do strony - http://podlaskie.ksow.pl/.

(Źródło i foto: wrotapodlasia.pl/ oprac. Kalina)

Reklama

To była aktywna niedziela w Muzeum Kultury Ludowej komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez ddb24.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1/47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"