Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki.
Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Idealnie zbilansowane smaki – lekkiej mieszanki sałat, soczystej pomarańczy, krewetek, cebulki i orzechów nerkowca to pyszna propozycja o zachwycającym wyglądzie.
Sałatka brazylijska
Składniki:
- 1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg
- 6 krewetek koktajlowych
- 1 garść prażonych orzechów nerkowca
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pomarańcza
- 1/3 pęczka kolendry
- 1 łyżka masła
- sok z ½ limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie:
Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę i orzechy.
Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.
(BL)
Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?
Wakacyjne śniadanie z sałatką brazylijską komentarze opinie