
Święta już za pasem i w niektórych miejscach nie da się już zamówić cateringu świątecznego na Boże Narodzenie. Mimo to jest jeszcze czas na to, żeby nie musieć stać przy kuchence przed świętami i pichcić dla siebie i całej rodziny przysmaki na 2 dni świąt. Zwłaszcza, że Wigilia nie będzie w tym roku dniem wolnym a czasu na bieganie po sklepach pozostaje coraz mniej. Zwłaszcza, że trzeba też jeszcze posprzątać i ubrać choinkę - a tutaj raczej nikt nas nie wyręczy. Dlatego krótka ściąga z firm, które jeszcze przyjmują zamówienia, a bronią się jakością (ktoś z redakcyjnego grona lub znajomych je zarekomendował).
Pisaliśmy już o propozycjach na Wigilię, pora zatem napisać o tym gdzie można zamówić. Podajemy tylko te miejsca, gdzie jeszcze można zamówić to i owo po 18 grudnia (do tego dnia spora część restauracji i kuchni przyjmowała zlecenia). Zatem wybrane oferty regionalnych smakowitości z Podlasia na Boże Narodzenie. Wszystkie łączy jedno - można zamawiać je jeszcze 19 i 20 grudnia.
To co wpadło nam w oko to Strefa Smaku. Proponują smaczne tradycyjne dania na Wigilię (śledzie w kilku smakach, ryba po grecku, karp) oraz wariacje na temat kaczki, indyka, wieprzowiny i pasztetów. Zgłoszenia przyjmują do 20 grudnia, a cenowo wygląda to przystępnie. Firma mieści się w Kolonii Porosły czyli tuż za granicami Białegostoku.
Kilka osób polecało ofertę Villa Tradycja. To hotel i restauracja mieszcząca się przy ul. Włókienniczej mająca opinię smacznej i dodatkowo tworzącej dania popularne na Podlasiu. Z smakowitych i nietypowych dań w oko wpadł nam kulebiak z kapustą i grzybami, pasztet z sandacza oraz komplet wędzonek (szynka, karkówka i polędwica). Są też rolady drobiowe i galantyna z kaczki.
Dania na Wigilię i dni świąteczne oferuje też znany Dworek Czarneckiego. Tam również kuchnia cieszy się dobrą opinię, a zgłoszenia przyjmują aż do 20 grudnia. Na uwagę zwraca bogata propozycja śledzi w różnych postaciach (tatar, śledź z kurkami, sałatka szuba), a z mięs pasztet z dzika, palcówka i bogaty zestaw zup (barszcz, krem z dyni, żurek, zupa kurkowa i zupa z borowików). Ciekawie wygląda też oferta pierogowa (z szpinakiem i kardamonem, dziczyzną) oraz karp w różnych smakach. Jest też kaczka (pierś, faszerowana). No i słodkości: od wigilijnej kutii i łazanek z makiem po serniki, pleśniaki i pierniki.
Dość drogo, ale niewątpliwie smacznie wypada oferta Majątku Howieny w Pomygaczach. Z drugiej strony ich potrawy są naprawdę smaczne (każdy kto korzystał z kulinariów tej firmy wie o czym mówię) i naprawdę kompleksowe. W menu są nie tylko tradycyjne dania wigilijne, ale i pierogi z jeleniem oraz te z kaczką i pomarańczą. Jest też polędwica z dorsza, filet z okonia w sosie mirabelkowym, a nawet karkówka z jelenia. Na zimno można zamówić także roladę ze szczupaka, jesiotra wędzonego i perliczkę faszerowaną. Smaczne są też ciasta z tortem marchwkowym, sernikiem howieńskim z białą czekoladą i tortem bezowym na zcele.
I na koniec ciekawa oferta: pierwsza to znany doskonale Folwark Nadawki, gdzie uwagę zwracają pierogi z gęsiną, pierogi z kaszą gryczaną i kurkami oraz sławny tradycyjny kwas chlebowy. Jak niemal wszędzie są wędzone wędliny: schab, szynka i boczek. Są też ciekaw zupy: strogonoff i żurek oraz borowikowa. A z dań na dni świąteczne: zrazy wołowe, policzki wołowe i kaczka pieczona bez kości. Są też i słodkości: sernik, szarlotka z antonówek i makowiec.
PS
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie