
Na wielkanocnych stołach w województwie podlaskim królują dwie zupy o bogatej historii i wyjątkowym charakterze: żurek i barszcz biały. Dla wielu osób to jedno danie noszące dwie różne nazwy. A jednak różnią się znacząco. Mają odmienny smak i aromat, a wszystko za sprawą podstawowego składnia – zakwasu!
To właśnie zakwas decyduje, czy na naszych talerzach zagości intensywna kwaśność żytniego żurku, czy też subtelna łagodność barszczu białego na bazie pszennej mąki.
Barszcz biały czyli tradycyjne danie z naszego regionu to zupa często serwowana w naszych domach. Powstaje on na bazie wywaru z wołowych kości, wzbogaconego aromatem białej kiełbasy i wędzonki. Długo gotowana włoszczyzna, cebula, liście laurowe i ziele angielskie nadają mu głębi smaku, który ostatecznie podkreśla dodatek zakwasu pszennego. Do zupy dodawana jest śmietana, które dodaje kremowej konsystencji, a do zupy dodawana jest na sam koniec szczypta majeranku. Podawany jest z jajkiem na twardo, białym serem czy pajdą chrupiącego chleba na zakwasie i stanowi kwintesencję wielkanocnej tradycji.
Żurek jest bardziej wytrwany. Jego niepowtarzalny, kwaśny smak zawdzięcza głównie zakwasowi żytniemu. A ten z kolei powstaje przez fermentację mąki żytniej z dodatkiem czosnku i przegotowanej wody. Powstały tak aromatyczny zakwas łączy się z wywarem z wędzonych kości, kawałków boczku i kiełbasy oraz warzywami i przyprawami (majeranek, ziele angielskie i liście laurowe). W czasie gotowania tworzy esencjonalną zupę o wyrazistym charakterze, a podawany jest z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz podsmażaną białą kiełbasą z cebulą i czosnkiem. Żurek w ten sposób staje się sycącym i niezwykle aromatycznym daniem, które często zastępuje drugie danie.
Wielkanocny wybór między intensywnym żurkiem a delikatnym barszczem białym często jest kwestią rodzinnych tradycji i indywidualnych preferencji. Niektórzy nie wyobrażają sobie świątecznego śniadania bez aromatu żurku, inni zaś cenią sobie subtelność barszczu białego. Bez względu na to, która z tych zup zagości na naszych stołach w podlaskiem jedno jest pewne – obie od lat stanowią ważny element polskiego wielkanocnego dziedzictwa kulinarnego, łącząc pokolenia przy wspólnym, świątecznym stole.
Adam Remy
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie