Reklama

Kurczak się znudził? Sięgnij po przepiórkę: jest tania, smaczna i zdrowa

Kurczak się przejadł? Mamy obawy czy kurczaki z hipermarketów to mięsko dobrej jakości? Szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla codziennego filetu z kurczaka? No to czas na rewolucję w kuchni: pora na przepiórkę. Ten ptak - kiedyś klejnot polskiej gastronomii - to dziś królowa kuchni francuskiej. W Polsce zaczyna też wracać do łask. Delikatne, soczyste mięso przepiórki to idealna propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo, zadbać o poziom cholesterolu, a nawet schudnąć. Co ciekawe wcale nie musi być drogo!

Mięso przepiórki zawiera zaledwie 120-140 kcal w 100 gramach (mniej niż kurczak), a bogactwo białka czynią ją doskonałym wyborem na każdy obiad. Poza tym mięso przepiórki to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Można tam znaleźć znajdziesz w nim wysokiej jakości białko, niezbędne do budowy mięśni, a także żelazo, kluczowe dla osób z anemią. Jest bogate w witaminę B12, wspierającą układ nerwowy, oraz cynk i fosfor, które wzmacniają odporność i kości. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że to idealna opcja dla osób na diecie redukcyjnej. Jej łagodny smak i lekkostrawność sprawiają, że przepiórka jest polecana również dzieciom, sportowcom i alergikom. 

Skoro to mięso jest tak zdrowe to czy przeciętnego mieszkańca podlaskiego stać na zastąpienie kurczaka przepiórką? Jest wprawdzie trochę droższa, ale różnica w cenie wcale nie jest tak znacząco. Cena tuszki przepiórki w Białymstoku waha się w zależności od wagi i producenta. Przykładowo, cena za 1 kg przepiórki w przedziale wagowym 130/200g to około 19,00 zł, a w przedziale 20/40g to 21,50 zł. Z kolei ceny tuszek przepiórczych w opakowaniach po 4 sztuki zaczynają się od około 58,28 zł. 

Jak smakuje przepiórka? Jest delikatniejsza i bardziej aromatyczna niż kurczak, z subtelną nutą dziczyzny. Świetnie komponuje się z ziołami, winem i warzywami. Możesz ją piec w całości, faszerować, dusić w winie, a nawet przyrządzić z niej wykwintny pasztet czy aromatyczny rosół. Coraz częściej można ją znaleźć w supermarketach, sklepach ekologicznych, na targach, a także zamówić online. Choć jest droższa niż kurczak, to za jej smak i prozdrowotne właściwości zdecydowanie warto zapłacić. Daj szansę przepiórce – może stać się Twoim nowym kulinarnym odkryciem!

PS

Aktualizacja: 21/06/2025 13:25
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do