Jak funkcjonuje opera, jak powstaje przedstawienie, co dzieje się za sceną – to wszystko zobaczyć można w programie „Kultura od kuchni”. Ekipa filmowa z kamerami obserwowała w listopadzie pracę Opery i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku. Efekt oglądać można na antenie TVP oraz w internecie.
- Opera to inny świat, gdzie wszystko jest możliwe. Ludzie zamiast mówić, śpiewają. Lalki mają 4 metry wysokości. Tutaj przepych i głośne masowe sceny stawiają włoski na całym ciele. Opera wita was w Białymstoku – tak rozpoczęła program 12-letnia Magda Gabrysiak. „Kultura od kuchni” skierowana jest do dzieci i młodzieży. Dlatego program prowadzi i przewodnikiem po różnych instytucjach jest właśnie Magda.
Do Białegostoku ekipa realizatorów trafiła, gdy trwały przygotowania do efektownej realizacji „Traviaty” Giuseppe Verdiego. Magda mogła zajrzeć za kulisy, przyglądać się pierwszej próbie z kostiumami i dekoracjami . Rozmawiała z reżyserem spektaklu i dyrektorem OiFP Roberto Skolmowskim oraz scenografem Pawłem Dobrzyckim. Obserwowała pracę solistów, uczestniczyła w zajęciach żonglerki zorganizowanych dla Chóru dziecięcego. „Jeździła” zapadnią, zaglądała do kabiny oświetleniowców, dowiedziała się jak powstaje wirtualna karnawałowa „Wenecja” na scenie. Poznawała magię teatru i opery. Zgłębiała tajniki opery jako gatunku muzycznego.
Cykl programów edukacyjnych pod tytułem „Kultura od kuchni” na zlecenie Narodowego Centrum Kultury przygotowała firma producencka Wiernik Pro. 12 odcinków przygotowanych zostało we współpracy z Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Emitowane są od początku stycznia w TVP.
Zapraszamy do obejrzenia pierwszego odcinka cyklu w serwisie YouTube.
(Opr. Młynarz. Źródło: OiFP. Zdjęcie: Michał Heller)
Komentarze opinie