Reklama

Dbaj o czystość w swoim lokalu nie tylko ze względu na Sanepid

Istnieją dziedziny, w których na poziom obsługi zwracamy szczególną uwagę. Należy do nich niewątpliwie gastronomia. Nawet korzystając z ulicznego fastfoodu nie będziemy zachwyceni dostrzegając, że jego pracownicy niespecjalnie przejmują się zachowaniem bezpieczeństwa sanitarnego. A cóż dopiero wówczas, gdy zechcemy miło spędzić czas w lepszym lokalu? Dlatego jednym z najważniejszych zadań związanych z jego prowadzeniem, jest stałe dbanie o to, by najmniejszy brud znikał jak najszybciej.

Problemem nie jest tylko to, co może komuś zaszkodzić

Po co przychodzimy do lokali, skoro niższym kosztem możemy sobie przygotować posiłek we własnym zakresie? Pomijając sytuacje, gdy inne rozwiązania wyklucza codzienny pośpiech, chcemy po prostu dobrze spędzić czas. Oczekujemy więc dużo więcej, niż tylko dobrze przygotowanych posiłków i nie tylko one będą przedmiotem naszej bacznej, nawet jeśli mimowolnej, uwagi. Najlepszą potrawą czy spotkaniem ze znajomymi nie będziemy cieszyć się w pełni, jeśli cokolwiek będzie się kleić, gdzieś dostrzeżemy tłuste plamy, a pozornie nieistotne powierzchnie mebli czy np. parapetów spowijała będzie warstwa kurzu, dająca do myślenia, jeśli chodzi zaangażowanie personelu w swoją pracę. Często żadna kontrola Sanepidu nie będzie w pewnych kwestiach tak drobiazgowa, jak spostrzegawczy gość, a jej konsekwencje nie muszą być równie dotkliwe, jak roznoszące się po internecie opinie na temat danego miejsca.

Dobrze korzystaj z nowoczesnego wyposażenia

Dawno minęły czasy, gdy w każdym większym lokalu gastronomicznym piętrzyły się góry naczyń do umycia, stopniowo usuwane przez osoby wykonujące niewdzięczną, żmudną pracę na tzw. zmywaku. Do tego, aby pomyślnie przejść jego odbiór przez Sanepid, niezbędne jest, aby na wyposażeniu znajdowała się gotowa do pracy zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania. W tym wypadku trudno mówić o tym, że jest to kłopotliwy wymóg, jakkolwiek nieco podnosi to koszt wyposażenia. Nowoczesne zmywarki, dostępne np. w ofercie Resto Quality, radzą sobie z myciem w ciągu nawet minuty – aby mieć pewność, że będzie to skuteczne, warto sięgnąć jeszcze po odpowiedni płyn myjący. Wielką pomocą są również płyny nabłyszczające, dzięki którym znacznie spada czas schnięcia naczyń a także sprawiające, że pozostają one wolne od zacieków – można więc zapomnieć o wycieraniu. Znacznie skraca to więc czas potrzebny na przywrócenie ich do używalności. Trzeba przy tym pamiętać o stosowanej w takich urządzeniach wodzie (nie powinna być zbyt twarda), a także oczyszczeniu filtra zmywarki.

Rób więcej niż wymagają przepisy

Regularne sprzątanie i mycie wszelkich powierzchni, a także ich dezynfekcja należą do najważniejszych czynności mogących zdecydować o wrażeniu, jakie nasz lokal wywrze na gościach. Powinien więc zostać stworzony plan utrzymania higieny, w którym wszystkie związane z tym zadania zostaną ujęte wraz z zastosowanymi metodami, środkami i częstotliwością czy podziałem obowiązków. Regularne prace dokonywane w odpowiedni sposób i należycie udokumentowane to przede wszystkim zabezpieczenie na wypadek kontroli. Warto jednak dbać także o wszelkie powierzchnie i elementy wyposażenia, jakie niekoniecznie muszą być największym obiektem troski inspektorów, za to znajdą się w zasięgu wzroku naszych gości. Ich zadowolenie jest wszak głównym warunkiem powodzenia interesu.

(Artykuł Partnerski DDB)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do