Reklama

Jak działa jajowar? Dlaczego warto mieć go w swojej kuchni?

Nietrudno zgadnąć, do czego służy jajowar, bo już sama nazwa wyraźnie wskazuje na wykonywaną przez niego czynność. Jest to urządzenie przeznaczone do gotowania jajek. Niby drobiazg, ale bardzo ułatwia codzienne funkcjonowanie w kuchni. Z jajowarem gotowanie jajek jest szybkie i bezproblemowe.

Nie umiesz ugotować jajek na miękko? Potrzebujesz jajowaru!

Teoretycznie nie ma nic trudnego w ugotowaniu jajka na miękko. Wystarczy włożyć je do zimnej wody, dopilnować momentu zagotowania i odliczyć trzy minuty.

Tyle w teorii. W praktyce zawsze coś wychodzi nie tak, jajko jest niedogotowane albo zbyt twarde – jednym słowem nie takie, na jakie właśnie mamy ochotę.

Problematyczny staje się moment gotowania, samo odmierzenie trzech minut też wydaje się nie do końca miarodajne. Zawsze pozostaje wątpliwość, w jakiej ilości wody gotować jajko, czy ogień pod garnkiem (lub moc kuchenki indukcyjnej) powinna być mała, czy raczej duża. To wszystko wpływa na ostateczny efekt, który nie zawsze jest zgodny z oczekiwaniami.

Masz problem z pękającymi jajkami? W jajowarze nigdy nie pękną!

Pękające w czasie gotowania jajka to prawdziwa zmora wszystkich kucharzy. Białko wypływa na zewnątrz, jajko staje się nieestetyczne i nieapetyczne. Można od biedy dodać je do zupy lub sałatki, ale walory dekoracyjne traci bezpowrotnie.

Istnieje sposób na powstrzymanie jajek przed pękaniem. Wystarczy nakłuć je na szerszym czubku szpilką lub pinezką. W praktyce – wiadomo – nie każdy potrafi to zrobić, skorupka stawia opór i często kończy się tym, że dziurka jest za duża albo jajko pęka w dłoniach.

Tymczasem jajowar EM101C EGGO ma wbudowany w miarkę do wody nakłuwacz, który radzi sobie z najbardziej opornymi skorupkami, a przy tym dba, by jajko pozostało całe. Nakłuwacz ma odpowiednią długość i grubość. To właśnie w tym tkwi sekret tego, dlaczego jaja gotowane w jajowarach nie pękają.

Zapominasz o gotowanych jajkach? Z jajowarem możesz czuć się bezpiecznie!

Jajowar ma wbudowany automatyczny wyłącznik, więc nie ma obaw, że przez nieuwagę stanie się coś złego. Nawet jeśli zdarzy nam się całkowicie zapomnieć o gotowanych jajkach, to nie problem. Będą stały w jajowarze i czekały na nasz powrót. Nie zmieni się ich konsystencja, czego często obawiają się miłośnicy jajek na miękko. W tym wypadku zapomnienie nie oznacza, że miękkie jajka stwardnieją.

Irytuje cię obieranie jajek gotowanych w wodzie? Jajka gotowane w jajowarze obierzesz bez problemu!

Źle odchodząca skorupka od jajka to prawdziwe utrapienie, szczególnie jeśli zależy nam na gładkich i reprezentacyjnych jajkach np. do faszerowania lub jako ozdoba sałatki. Jajka z jajowaru są gotowane na parze, nie w wodzie. Chociaż wydaje się, że to niewielka różnica, to znacząco wpływa na sposób odchodzenia skorupki od jajka.

Jak działa jajowar?

Jajowary mają specjalne wgłębienia, w których układa się jajka. Ich liczba zależy od wielkości urządzenia. Jajko trzeba włożyć węższym czubkiem do dołu, ale najpierw nakłuć je nakłuwaczem znajdującym się na spodzie miarki.

Następnie wlewamy wodę. Jej ilość jest zależna od tego, jaką konsystencję mają mieć ugotowane jajka, oraz jaka jest ich liczba. Zamykamy urządzenie i włączamy odpowiedni program. Jajka nie gotują się w wodzie, ale na parze.

(Artykuł partnerski)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do