Wschodnia część Polski to bogactwo tradycji kulinarnych, stąd pomysł na połączenie sił urzędów marszałkowskich województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, aby wspólnie promować potrawy regionalne. Dzieje się to za sprawą otwartych dla wszystkich spotkań, które odbywają w każdym z trzech województw.
Jako pierwsze wystartowało Województwo Lubelskie, gdzie w dniach 30-31 maja podczas XVII Ogólnopolskiego Festiwalu „W krainie pierogów” odbyła się prezentacja kuchni trzech województw. Kolejne spotkania to :
30-31 lipca w Parku Miejskim w Drohiczynie w Podlaskiem,
7 sierpnia w miejscowości Basznia Dolna na Podkarpaciu.
Spotkanie w Drohiczynie będzie częścią Dni Drohiczyna. Prezentacja potraw regionalnych trzech województw skupionych na „Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” będzie miała miejsce w Parku Miejskim w specjalnym miasteczku produktów tradycyjnych i regionalnych Wschodniej Polski. Dodatkowo przewidziane są pokazy kulinarne, stoiska informacyjno – promocyjne trzech województw: podkarpackiego, podlaskiego oraz lubelskiego.
Wystawcy z trzech województw będą mieli szansę na wygraną w konkursach na najatrakcyjniejsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt. Ponadto Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski uatrakcyjnią wydarzenia towarzyszące, takie jak: wystawa koni, spływ kajakowy rzeką Bug oraz zawody spławikowe. W Drohiczynie tez wystąpią zespoły BOKORYNA, NARVA, ENJOY, WALDWICK, FOCUS i PATRYCJA MARKOWSKA.
Komentarze opinie