Dzięki rodzinnym warsztatom organizowanym w ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego, wszyscy miłośnicy kulinariów poznają ciekawe recepty na przyrządzanie tradycyjnych potraw.
Zwyczaj spożywania dań z mięsa gęsi ma w Polsce bardzo długą historię. Opowiadają o nim nawet stare porzekadła ludowe. Natomiast w Słowniku mitów i tradycji kultury Kopalińskiego, pod hasłem „gęś” znajdziemy staropolski tekst, znakomicie ilustrujący znaczenie tego ptaka: „Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”.
Dawniej w dniu św. Marcina tradycją było rodzinne spożywanie gęsiny.
Podobno w listopadzie potrawy te smakują najlepiej.
Za sprawą warsztatów, które odbędą się w sobotę,16 listopada o godzinie 12. w restauracji Pasja w hotelu Villa Tradycja, wszyscy smakosze poznają nowe sposoby na przyrządzenie wybornego jadła.
Najmłodsi zadbają o deser czyli, pierogi z masą a’la kutia i kolorowe kruche ciasteczka.
Warsztaty poprowadzi szef kuchni - Konrad Gużewski. Po spotkaniu uczestników czeka wspólna degustacja przysmaków. Każdy z obecnych otrzyma Certyfikat Białostockiego Kuchcika i Kartę białostockiego smakosza, która uprawnia do wielu atrakcyjnych zniżek w wybranych punktach gastronomicznych.
Zgłoszenia można wysyłać do 14 listopada przez internet na adres: [email protected]
Wszystkie informację odnośnie warsztatów są dostępne na oficjalnej stronie Białostockiego Szlaku Kulinarnego.
Komentarze opinie