Reklama

Na Św. Marcina dobra gęsina

Dzięki rodzinnym warsztatom organizowanym w ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego, wszyscy miłośnicy kulinariów poznają ciekawe recepty na przyrządzanie tradycyjnych potraw.

Zwyczaj spożywania dań z mięsa gęsi ma w Polsce bardzo długą historię. Opowiadają o nim nawet stare porzekadła ludowe. Natomiast w Słowniku mitów i tradycji kultury Kopalińskiego, pod hasłem „gęś” znajdziemy staropolski tekst, znakomicie ilustrujący znaczenie tego ptaka: „Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”.

Dawniej w dniu św. Marcina tradycją było rodzinne spożywanie gęsiny.

Podobno w listopadzie potrawy te smakują najlepiej.

Za sprawą warsztatów, które odbędą się w sobotę,16 listopada o godzinie 12. w restauracji Pasja w hotelu Villa Tradycja, wszyscy smakosze poznają nowe sposoby na przyrządzenie wybornego jadła.

Najmłodsi zadbają o deser czyli, pierogi z masą a’la kutia i kolorowe kruche ciasteczka.

Warsztaty poprowadzi szef kuchni - Konrad Gużewski. Po spotkaniu uczestników czeka wspólna degustacja przysmaków. Każdy z obecnych otrzyma Certyfikat Białostockiego Kuchcika i Kartę białostockiego smakosza, która uprawnia do wielu atrakcyjnych zniżek w wybranych punktach gastronomicznych.

Zgłoszenia można wysyłać do 14 listopada przez internet na adres: [email protected]

Wszystkie informację odnośnie warsztatów są dostępne na oficjalnej stronie Białostockiego Szlaku Kulinarnego.


(Opr. Młynarz)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do