Reklama

Płatki róż z Podlasia: lokalna produkcja płatków róży i ich wyjątkowe zastosowania

W Polsce produkcja płatków róży jest ściśle związana z regionami o dużych uprawach tych pięknych kwiatów. Tradycyjnie największe plantacje, a co za tym idzie, najwięksi producenci płatków, zlokalizowani są w okolicach Grudziądza i Kutna. Niewiele osób jednak wie, że drugie co do wielkości miejsce pozyskiwania płatków róż to... podlaskie.

To tu znajdują się rozległe pola, z których pozyskuje się surowiec do różnorodnych zastosowań – od przetwórstwa spożywczego po kosmetyczne. Bo nie tylko centralna Polska króluje w tej dziedzinie. Płatki róż produkuje się również w podlaskim chociaż spora część powstaje poza specjalistycznymi uprawami. Istotną rolę odgrywają mniejsze, lokalne inicjatywy i gospodarstwa. Podlasie, znane z pięknych krajobrazów, tradycyjnych ogrodów i bogatej flory, może pochwalić się znaczną rolą upraw amatorskich. W wielu przydomowych ogrodach na terenie województwa podlaskiego, róże są pielęgnowane z pasją. To właśnie z tych prywatnych, często ekologicznych źródeł, pochodzą płatki wykorzystywane lokalnie do domowych przetworów, nalewek czy kosmetyków.

Płatki róż z podlaskich ogrodów są cennym składnikiem lokalnych przysmaków. Konfitury różane, aromatyczne syropy czy dodatek do deserów to tylko niektóre z zastosowań, które cenią mieszkańcy naszego regionu. Co więcej, róże uprawiane amatorsko często charakteryzują się wyjątkową jakością i aromatem, niejednokrotnie przewyższającymi te z masowych plantacji. To pokazuje, że nawet bez przemysłowych gigantów, Podlasie wnosi swój urokliwy wkład w polską produkcję płatków róży, pielęgnując tradycje i dbałość o naturę.

AR

Aktualizacja: 12/07/2025 13:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do