Reklama

Rusza Tydzień Weganizmu w Białymstoku

W dniach 5 -12 kwietnia 2014 odbędzie się ogólnopolska akcja "Tydzień Weganizmu". Obchody święta przyjaźni ze zwierzętami, zdrowia i jedzenia organizowane są również w Białymstoku.

Tydzień Weganizmu to coroczne ogólnopolskie wydarzenie zainicjowane przez Stowarzyszenie Empatia z Warszawy. W Białymstoku coraz silniej widoczne od 3 lat, z roku na rok nabiera rozmachu i rumieńców.

W ramach wydarzenia przez nadchodzący tydzień będziemy mieli i miały okazję podyskutować z interesującymi gośćmi z całej Polski, którzy o weganizmie będą mówić w kontekście etyki i praw zwierząt, zdrowia i aktywności fizycznej, a nawet w kontekście podróżniczych pasji. Przyjrzymy się tym zagadnieniom od strony naukowej, przebiegniemy parę kilometrów ze sportowcami będącymi na diecie wegańskiej oraz dowiemy się co wege-podróżnik jada w syberyjskich ostępach, a co w Bombaju. Oprócz tego w planach warsztaty (nie tylko) kulinarne, konkursy, zabawy dla dzieci, a także wegańskie i witariańskie spécialité de la maison.

Tydzień organizuje Nieformalna Grupa Wegestok, składająca się z białostoczan i białostoczanek, którym bliska jest idea weganizmu, przy wsparciu Vegan Sisters i Projektu DZIEW/CZYNY.

ROZKŁAD JAZY

5.04 (sobota) 12:00 – 14:00 Biegniemy i piknikujemy – Planty (przy Praczkach)

Razem z Jarosławem Smoleniem rozruszamy stawy, rozgrzejemy mięśnie i przebiegniemy ok. 5-kilometrową trasę. Na mecie urządzimy mały piknik - czekać nas będą kocyki i smakołyki. Zapraszamy niedzielnych spacerowiczów i wytrawnych biegaczy - trasa do pokonania w indywidualnym tempie.

Jarosław Smoleń – biegacz, rowerzysta, duathlonista na diecie roślinnej; poza tym aktywny działacz na rzecz środowiska naturalnego, pasjonat dzikiej przyrody, zapalony turysta, miłośnik smacznego i zdrowego gotowania.

16:00 – 17:00 Budowanie sylwetki goryla, czyli masa mięśniowa a weganizm – wykład Damian Parol Kawiarnio - Księgarnia "Spółdzielnia" (ul. M. Skłodowskiej-Curie 8/1)

Większość ludzi kojarzy wegan raczej ze szczupłymi sylwetkami. Są jednak sportowcy, którzy na diecie roślinnej zbudowali ogromną masę mięśniową i odnieśli sukces w wielu dyscyplinach sportu. Zapraszamy na wykład, który rozwieje wątpliwości i obali mity związane z budowaniem masy mięśniowej na wegańskiej diecie oraz przedstawi stanowisko nauki dotyczące diety roślinnej w sporcie.

06.04 (niedziela) 11:00 - 12:00 „Wesołe dzieciaki - szczęśliwe zwierzaki”, warsztaty dla dzieci, prowadzenie: Małgosia Korniluk – Gram OFF ON (ul. Malmeda 17)

Warsztaty skierowane do dzieci w wieku od 4 do 10 lat, poświęcone zwierzętom z wiejskiej zagrody, koncentrujące się na budowaniu postawy szacunku i empatii, prowadzone w atmosferze radości i zabawy.

Małgorzata Korniluk - miłośniczka i nauczycielka przyrody; aktywnie uczestniczy w działaniach na rzecz ochrony środowiska naturalnego, szczególnie w dziedzinie edukacji ekologicznej; orędowniczka propagowania treści z zakresu ochrony i praw zwierząt; jak sama o sobie mówi - wierząca weganka, praktykująca wegetarianka.

Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: [email protected] lub tel. 506 146 189

12:30 - 13:00 Czytanie książki dzieciom - "Dlatego nie jemy zwierząt" Ruby Roth czyta aktorka Dominika Kimaty – Gram OFF ON (ul. Malmeda 17)

"Dlatego nie jemy zwierząt" to pierwsza książka dla dzieci, która ze szczerością i współczuciem przygląda się życiu i niedoli zwierząt na fermach przemysłowych. Barwna obsada złożona ze świnek, indyków, krów i wielu innych zwierząt przybliży młodym czytelnikom wegetarianizm i weganizm. Te ujmujące zwierzątka pokazane są zarówno w swoim naturalnym środowisku, a także w smutnych warunkach na fermach przemysłowych. Książka pokazuje wpływ, jaki jedzenie zwierząt ma na nasze środowisko, lasy deszczowe i zagrożone gatunki, a także sugeruje, jakie kroki dzieci mogą podjąć, by dowiedzieć się więcej o wegetariańskim i wegańskim stylu życia.

13:15 - 14:30 “Żonglowanie marchewką, jabłkiem i cieciorką, czyli warsztaty kulinarne dla dzieci” prowadzenie: Joanna Lisiecka i Rafał Cimoszuk – Gram OFF ON (ul. Malmeda 17)

Wspólne gotowanie pysznych, kolorowych i zdrowych potraw połączone z nauką sztuczek cyrkowych! Joanna Lisiecka - socjolożka, kulturoznawczyni, animatorka kultury z wieloletnim doświadczeniem w prowadzeniu warsztatów z dziećmi i dorosłymi w Stowarzyszeniu „Akademia Łucznica”; wiele podróżuje, wiele gotuje i wielce kocha wszystkie zwierzęta świata (nie wyłączając ludzi); wegetarianka sympatyzująca z ideami weganizmu.

Rafał Cimoszuk - wieloletni wegetarianin i weganin związany z działaniami na rzecz promocji weganizmu, rowerowy entuzjasta trenujący sztuki walki, ojciec dwójki dzieci na diecie wegetariańskiej.

Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: [email protected] lub tel. 506 146 189

BL/ oprac. Kalina 
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do