Jeszcze do niedawna w naszym mieście spotykaliśmy się z dość tradycyjną kuchnią podlaską. Jej myśl gastronomiczna wywodziła się z podlaskiej kuchni chłopskiej – była więc wysokokaloryczna, oparta na miejscowych surowcach: ziemniaki (różnie przetworzone), dość tłuste mięsa, zasmażane kapusty i buraczki. Kuchnia ta, uszlachetniana zresztą, na pewno zostanie w kanonie tradycyjnej gastronomii. Ale wiele się w ostatnich latach zmienia.
Białostoczanie zaczęli podróżować i poznawać inne smaki, nie tylko kuchni europejskiej (francuskiej, bałkańskiej i śródziemnomorskiej), ale i azjatyckiej. Kuchnię japońską również można skosztować w kilku miejscach w naszym mieście. Przed rozpoczęciem kulinarnej przygody z sushi warto poznać kilka faktów.
– Choć samo słowo sushi oznacza po prostu ryż z dodatkiem octu, jest to jeden z najbardziej eleganckich i stylowych elementów japońskiej sztuki kulinarnej – mówi Magdalena Rothe, właścicielka restauracji FUTU SUSHI w Białymstoku przy ul. Lipowej 12.
Kuchnia kraju kwitnącej wiśni bazuje przede wszystkim na ryżu, rybach, warzywach i skarbach morza. Do sushi podaje się kilka tradycyjnych dodatków: sos sojowy, zielony chrzan wasabi, marynowany imbir.
Klienta może zaskoczyć ciekawa forma podania sushi.Dania serwowane są w małych porcjach, finezyjnie przygotowane tak, aby już przed skosztowaniem poruszyć nasze zmysły…
Nie należy też zapominać o fakcie, że sushi to potrawa zdrowa, uboga w tłuszcze i pełna korzystnych składników odżywczych. Walory jedzenia ryb każdy już zna. A czy znane są fakty o algach morskich? Nori to sprasowane algi morskie stanowią jedne z najsmaczniejszych wodorostów. Pomagają obniżyć cholesterol we krwi, rozbijając gromadzące się w niej tłuszcze. Ułatwiają trawienie i pomagają w przyswajaniu białka; są bogate w witaminę A, przez co wpływają na zdrowie oraz wygląd włosów i paznokci.
Sushi ma wiele sposobów podawania, do najbardziej tradycyjnych należą: hosomaki – czyli cienkie rolki ryżu zawinięte w algę z jednym składnikiem w środku; futomaki – ryż z wieloma składnikami w środku zawinięty w algę morską; uramaki – różnią się od futomaków metodą zwijania – alga wraz ze składnikami jest w środku a ryż jest na wierzchu; nigiri – niewielka porcja ryżu, ręcznie formowana, na której układamy kawałek ryby lub owoc morza.Sushi można podawać również w formie chirashi – czyli półmisek ryżu z surowymi rybami, owocami morza, warzywami. Znajdziemy również temak – czyli rożek, gunkan - ryż z tatarem owinięty algą morską.
Jedzeniu towarzyszy harmonia i dbałość o każdy szczegół. Kuchnia japońska jest jedną z najważniejszych części japońskiej kultury. To nie tylko codzienna potrzeba zaspokojenia głodu, ale też mistyczny rytuał, tradycja, działanie estetyczne, znalezienie harmonii z naturą, doskonała równowaga i zdrowy styl życia. Już dziś poznaj specjały kuchni japońskiej serwowane przez naszych mistrzów i znajdź swoją harmonię życia.
Komentarze opinie