Dom Polski Wschodniej w Brukseli we współpracy z Ambasadą Rzeczpospolitej Polskiej w Królestwie Belgii zorganizował przyjęcie świąteczne. Grupą docelową wieczornego spotkania, które było doskonałą okazją do promocji Polski Wschodniej, byli Ambasadorowie innych krajów, stali przedstawiciele przy UE, posłowie do Parlamentu Europejskiego, pracownicy Komisji Europejskiej i Komitetu Regionów, pracownicy polskich i zagraniczne biura regionalne oraz innych organizacji obecnych w stolicy Unii Europejskiej.
Wśród obecnych na przyjęciu znaleźli się między innymi Ambasador Włoch Alfredo Bastianelli, Ambasador USA Steven Bauer, Ambasador Grecji Constantin Chalastanis, Ambasador Niemiec Dr. Eckart Cuntz, Ambasador Norwegii Niels Engelschion, Ambasador Księstwa Liechtensteinu Kurt Jaeger, Ambasador Hiszpanii Ignacio Mattelanes, Ambasador Kanady Denis Robert, Ambasador Danii Poul Skytte Christoffersen, Ambasador Czech Ivo Sramek, Ambasador Bułgarii Vesselin Valkanov, Ambasador Litwy Gediminas Varvuolis, Ambasador Estonii Gert Antsu. Ponadto obecni byli posłowie do Parlamentu Europejskiego: Lidia Geringer de Oedenberg, Małgorzata Handzlik, Joanna Senyszyn, Konrad Szymański, Róża Thun, Ryszard Czarnecki i Arkadiusz Bratkowski.
Obecny tego dnia w Brukseli Marszałek Województwa Podlaskiego Jarosław Dworzański życząc wszystkim spokojnych i szczęśliwych Świąt dokonał podsumowania działalności Domu Polski Wschodniej w Brukseli w bieżącym roku. – Był to rok wytężonej, zespołowej pracy, dzięki której Polska Wschodnia pokazała się z jak najlepszej strony. Zarówno wydarzenia promocyjne, jak i merytoryczne, które realizowało wspólne przedstawicielstwo Polski Wschodniej podczas przewodnictwa Województwa Podlaskiego stały na najwyższym poziomie – powiedział Marszałek Dworzański.
Główną atrakcją wieczoru był pokaz gotowania na żywo poprowadzony przez panią Dżenettę Bogdanowicz, tatarkę pochodzącą z Kruszynian w Województwie Podlaskim, gdzie od lat prowadzi „Tatarską Jurtę”. Główną część pokazu było przyrządzanie pierekaczewnika, czyli wielowarstwowego ciasta z nadzieniem. Dzięki jej staraniom w 2005 roku, jako pierwszy w Polsce, ten duży pieróg z mięsnym farszem został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Potrawa uzyskała też unijny certyfikat jako gwarantowana tradycyjna specjalność. Jak do tej pory Dżenneta Bogdanowicz jest jedyną osobą na świecie, która ma certyfikat na pierekaczewnik. Oprócz tej wykwintnej potrawy gospodyni serwowała również masę przeróżnych pierożków zwanych kołdunami.
Wyjątkowość kunsztu pani Dżenetty Bogdanowicz i jej „Tatarskiej Jurty” doceniło już sporo znanych osób. Pod wrażeniem talentów kulinarnych Dżennety byli chociażby Robert Makłowicz i Elżbieta Dzikowska. W połowie marca 2010 r. gospodarstwo Bogdanowiczów odwiedził sam książę Karol.
Dodatkową atrakcją świątecznego wieczoru była przestrzeń rzemieślnicza, gdzie twórcy rękodzieła ludowego prowadzili warsztaty wykonywania łańcucha na choinkę ze słomy i bibuły, wyszywania serwetek, obrusików i wycinanek papierowych, czy też samodzielnego malowania bombek choinkowych.
Uczestnicy spotkania mieli też okazję skosztować wielu potraw regionalnych m.in. serów korycińskich będących lokalną odmianą sera podpuszczkowego, dojrzewającego, produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego w gminie Korycin na Podlasiu. W 2005 roku koryciński ser Swojski wpisany został na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ponadto Województwo Podlaskie zapewniło wyroby firmy Lech produkującej wyroby wędliniarskie i garmażeryjne wysokiej jakości jedyne w swoim rodzaju, skierowane do klienta wymagającego, który poszukuje wyrobów smacznych, zdrowych i niepowtarzalnych.
Komentarze opinie