
Stowarzyszenie Dorzecze zaprasza na już V Wielkie Białostockie Śledzikowanie. Tegoroczne Święto Śledzia rozpocznie się 27 października w o godz. 18.00 w restauracji Kawelin przy ul. Legionowej, warsztatami nalewek, które poprowadzi mistrz sztuki nalewek Hieronim Błażejak. Część główna festiwalu rozpocznie się o godz. 19.00.
W programie:
Ponadto będzie też wiele konkursów, loterii oraz cała masa innych atrakcji. Całość muzycznie oprawi zespół Gęsia Skórka i gościnnie pojawi się lider Kasy Chorych Jarek Tioskow ze swoim bluesowym śledzikiem.
Laureaci konkursów kulinarnych uhonorowani zostaną Wielkimi Śledziami Marszałka Województwa i prezesa Fundacji Ekonomistów Środowiska i Zasobów Naturalnych w Białymstoku. Goście będą mogli spróbować smakowitych potraw ze śledzia w niezliczonych kompozycjach.
Podczas śledziowych potyczek Andrzej Fiedoruk zaprezentuje swoją najnowszą książkę Historia podlaskich Smaków. Doskonałą atmosferę zapewni także prowadzący zabawę aktor Teatru Dramatycznego w Białymstoku, Marek Tyszkiewicz.
Chętni do uczestnictwa w V Wielkim Białostockim Śledzikowaniu mogą skorzystać z możliwości wcześniejszej rezerwacji wejściówek pod numerem 085 740 99 10.
Organizatorzy Stowarzyszenie Dorzecze, Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, i Restauracja Kawelin zapraszają na świetną zabawę.
Zasady uczestnictwa: w konkursach:
Zakłady gastronomiczne, restauracje itp. zgłoszone potrawy ze śledzia (udekorowany półmisek wystawiony do oglądu publiczności ok. 1 kg i ½ kg w dowolnej postaci dla oceny kapituły) dostarczają na miejsce konkursu restauracja Kawelin do godz. 19.00 w dniu 27.10.201506, po uprzednim zgłoszeniu do organizatora festiwalu (Andrzej Fiedoruk, tel. kom: 606 21 77 70 lub email: [email protected]l)
Natomiast osoby prywatne bezpośrednio przed rozpoczęciem festiwalu powinny przynieść potrawy do godz. 18.00 27.10.2016 do restauracji Kawelin, w formie podanej powyżej.
Zapraszamy także do uczestnictwa w konkursie na Najlepszy trunek pod śledzia, gdzie główną nagrodę Wielką Karafkę Prezesa, przyznawać będzie Polska Akademia Smaku.
Zasady uczestnictwa: I tu, podobnie, jak w przypadku potraw, uczestnicy zgłaszają swoje produkty w dowolnej ilości rodzajów (min. ½ l) bezpośrednio przed rozpoczęciem festiwalu tj. do godz. 18.00 27.10.2016 w restauracji Kawelin.
(BL/ Foto: Pixabay.com/ herring)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Oby tylko tym razem wyjść trzeźwym bo ostatnio bylo grubo