
Bardzo duża część społeczeństwa stawia na znane rodzaje mięsa typu kurczak i wieprzowina. Zapominamy o innych rodzajach, ponieważ jest to dla nas produkt mało znany, co znacznie utrudnia przyrządzenie go w odpowiedni sposób. Jednak cielęcina cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Zachęcamy do przeczytania artykułu i zapoznania się z tym rewelacyjnym mięsem.
Cielęcina
Cielęcina to bardzo delikatne mięso. Pozyskuje się ją z cieląt od 2 tygodni do 6 miesięcy życia, ponieważ właśnie wtedy mięso jest najdelikatniejsze, o jasnej barwie i szlachetnym smaku. Cielęcina zalicza się do rodzaju bardzo chudego mięsa, co za tym idzie, jest polecana w wielu dietach. Zawiera ona bardzo małe ilości tłuszczu w porównaniu do mięsa wieprzowego jak również ma znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które w zbyt dużych ilościach mogą prowadzić do miażdżycy, a nawet do chorób niedokrwiennych serca.
Cechuje się ono lekko wodnistą konsystencją, która sprawia, że mięso jest soczyste, a także jasną barwą, która świadczy o mięsie pozyskanym z młodych cieląt. Do potraw z wykorzystaniem cielęciny najlepiej pasują przyprawy takie jak bazylia, cząber, lubczyk oraz estragon. Cielęcinę można przyrządzić na wiele różnych sposobów oraz obróbek termicznych. Idealnie nadaje się do potraw delikatnych, odchudzających jak również do normalnego, codziennego obiadu.
Cielęcina to rodzaj mięsa, który jest wciąż niedoceniany, lecz zapewniamy, że gdy raz spróbujesz potrawy z cielęciną, będziesz wracał do niej wiele razy. Sprawdź aktualne przepisy na cielęcinę i ciesz się pysznym, delikatnym mięsem na obiad.
Gdzie kupimy cielęcinę?
Cielęcina to rodzaj mięsa, który nie króluje na półkach każdego sklepu. Znajdziemy ją w sklepach mięsnych, ale również nie w każdym. Najlepszy sklep mięsny, który zapewnia najlepszej jakości mięso cielęce oraz codziennie świeże dostawy to U Małgosi - Mięso, wędliny. Znajdziemy tam naprawdę szeroki asortyment tuszy cielęcej jak również wiele innych świeżych mięs, a także wędlin najlepszej jakości, wędzonych w lokalnych wędzarniach. ,,U Małgosi” to gwarancja świeżości i pewności, że dane mięso pochodzi z lokalnych ubojni. Nie marnuj swojego czasu oraz pieniędzy na zakupy w sklepach, w których nie masz pewności, że jakość danego produktu spełni Twoje oczekiwania. Zawitaj na Giełdę przy Andersa i ciesz się najwyższą jakością nie tylko wyrobów mięsnych, ale również wielu innych produktów.
Obróbka termiczna cielęciny
Cielęcina, dzięki swojej niskiej zawartości tłuszczu jest mięsem, które bardzo łatwo wysuszyć. Należy więc uważać podczas przyrządzania każdej potrawy, aby sporządzić ją w odpowiedni sposób. Zaleca się, by mięso nabrało najpierw temperatury pokojowej, a drugiej kolejności trafiło do obróbki termicznej. Jeśli decydujemy się na pieczenie cielęciny, powinniśmy wybrać kawałek mięsa, który zawiera tłuszcz, co chroni mięso przed zbyt mocnym wysuszeniem. Jest to rodzaj mięsa, który dobrze wpływa na organizm człowieka. Powinniśmy sięgać po nie częściej. Odwiedź sklep „U Małgosi” i ciesz się najlepszą jakością mięsa cielęcego.
(Artykuł Partnerski DDB)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie