
W sali VIP na Stadionie Miejskim w Białymstoku przy ulicy Słonecznej w weekend roznoszą się aromaty potraw gruzińskich, tureckich, perskich czy koreańskich. Nie brakuje również dań typowo polskich. W dniach 10 - 11 lutego odbywają się tutaj dwa festiwale: Pierogów Świata oraz Kawy, Czekolady i Słodyczy. Impreza cieszy się ogromnym zainteresowaniem, są stoiska, przed którymi trzeba postać kilkanaście minut w kolejkach. W niedzielę wydarzenie trwa od godziny 12 do 18. Portal Dzień Dobry Białystok objął je patronatem medialnym. Wstęp wolny.
Ceny nie odstraszają białostoczan przed spróbowaniem czegoś nowego, poznaniem ciekawych smaków. A choćby za porcję zupy perskiej trzeba zapłacić 20 zł, afgański półksiężyc bolani (smażony placek wypełniony nadzieniem, np. kurczakiem, grochem i ziemniakami) - 25 zł, zaś za pięć niewielkich pierogów koreańskich (mogą być zmieszane) - 22 zł. Ale jakże te potrawy są aromatyczne! I wiele z nich jest bardzo sycących.
Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie, bo nie tylko słodkości, kawy, herbaty i pierogi. Kupić można też rozmaite makarony, krewetki w chrupiącej panierce, ziemniaki w cieście, wypieki z najrozmaitszymi farszami czy rzemieślnicze piwa. Byliśmy, widzieliśmy - jest w czym wybierać.
Możecie spróbować pierogów dużych i małych, polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich. Jest w czym wybierać. Dla każdego znajdzie się coś miłego. Gwarantujemy, że każdy smakosz będzie usatysfakcjonowany i opuści imprezę szczęśliwy, z pełnym brzuchem. Spróbujcie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali - zachęcają organizatorzy ze Smacznego Targu.
Na plus, że jest wystarczająco dużo stolików, by można było zjeść na miejscu, jak i to, że przy większości stoisk można płacić kartą. No ciepło, bo wydarzenie odbywa się w budynku.
(Piotr Walczak)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie