
Pierwsze polskie truskawki pojawiły się już w sprzedaży na podlaskich bazarach oraz giełdzie przy ul. Andersa. Są to jeszcze owoce pochodzące z upraw szklarniowych i tunelowych. Podlaskie, które uchodzi za polskie truskawowe zagłębie specjalizuje się głównie w truskawach z upraw gruntowych, ale na nie jest jeszcze o wiele za wcześnie. Zdaniem rolników pojawią się dopiero w czerwcu a z związku z majowymi przymrozkami na Podlasiu ta data może ulec opóźnieniu. Truskawek może tez być znacznie mniej niż w poprzednich latach. Sporo sprzedawanych obecnie owoców to import spoza granic Polski. Czy łatwo je kupić i ile kosztuje kilogram? .
- Truskawki są importowane przez cały rok. Teraz jest ich niewiele i głównie są to truskawki z importu: głównie z Hiszpanii. W tym kraju szczyt sezonu przypada na przełoma marca i kwietnia oraz pierwszą połowę kwietnia. Za chwilę pojawiła się też truskawki z Grecji oraz z krajów Europy Zachodniej i to wpłynie na cenę. Obecnie są one dużo droższe niż w szczycie sezonu polskiej truskawki. W sprzedaży truskawek jest niewiele, bo to co trafia do nas to dostawy z centralnej Polski, gdzie obierano towar z importu - mówił pan Andrzej z jednego ze stoisk warzywnych przy ul. Andersa.
Zdaniem sprzedających sezon na truskawki zacznie się w czerwcu, kiedy pojawi się wiele odmian upraw gruntowych. Obecnie polskich truskawek jest niewiele i pochodzą z coraz powszechniejszych upraw tunelowych oraz ze szklarni. Po owocach z Hiszpanii pojawiły się już truskawki z Grecji i Holandii. W Polsce sprzedaje się też owoce z Węgier i z Turcji.
- Najlepsze są jednak świeże, polskie. Te z importu mogą mieć w sobie środki konserwujące i nie są tak słodkie i soczyste jak polskie odmiany gruntowe - mówią sprzedawcy.
Ceny truskawek są obecnie naprawdę wysokie: na giełdzie na Andersa mogą kosztować od 15 do 30 złotych za kilogram. W marketach za kilogram polskicj truskawek szklarniowych trzeba zapłacić nawet do 50 zł za jednej kilogram. Truskawki importowane są nieco tańsze: od 12 do 15 złotych za kilo. Zarówno w sklepach jak i na bazarkach zdarza się, że tańsze - importowane - truskawki sprzedawane są drożej jako polskie owoce. Spytaliśmy o powód, dla których cena polskich truskawek jest wyższa?
- To oczywiste: są słodsze, świeższe i zdrowsze. No i wbrew wszelkim plotkom uprawiane bardziej naturalnie - mówią zgodnie kupcy.
Jak poznać polską truskawkę? Przede wszystkim trzeba zwrócić na szypułkę (to ona świadczy o świeżości): w polskich jest ona soczyście zielona oraz sztywna. Polskie truskawki intensywnie pachną i mają kształt stożka lub serca oraz są jasnoczerwone. Większość ma błyszczącą skórkę, są trochę kwaskowate z nutą poziomki.
Zdaniem właścicieli straganów sezon na polskie truskawki powinien zacząć się w drugiej dekadzie maja, a ich cena to około 5-7 zł za kilogram. W szczycie sezonu ta cena może jeszcze spaść w zależności od tego jaki skutek wywarły przymrozki oraz od jakości owoców.
Truskawki to jeden z najzdrowszych owoców: są źródeł witaminy C (mają jej więcej niż cytryny) oraz witaminy z grupy A, E i B. Są też bogate w żelazo i mają niewiele tłuszczu i sodu. Są także niskokaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny.
PS
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie