Reklama

Alternatywy dla Kawy z Kofeiną: Smakowe i Prozdrowotne Napoje na Dzień

Pijesz kawę hektolitrami, a może ze względów zdrowotnych musisz ją ograniczyć? Nawet jeśli uwielbiasz smak małej czarnej, pamiętaj, że dzienna dawka kofeiny dla zdrowej osoby dorosłej nie powinna przekraczać 400 mg (200 mg dla kobiet w ciąży i karmiących). Kofeina ukrywa się też w herbacie, czekoladzie czy napojach energetyzujących. Zanim więc sięgniesz po kolejną filiżankę, sprawdź te bezkofeinowe zamienniki, które orzeźwiają i dodają energii!

Są ludzie, którzy lubią smak kawy, ale kofeina im szkodzi. Czy możliwe jest delektowanie się kawą bez kofeiny? Oto rozwiązania  

  • Kawa z cykorii: Idealna dla smakoszy kawy, bo smakuje bardzo podobnie! Powstaje z prażonego i mielonego korzenia cykorii. Jest bogata w inulinę, czyli błonnik wspierający trawienie i zdrowie jelit. Stymuluje też wątrobę, pomagając w trawieniu tłuszczów. Pamiętaj: kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować jej picie z lekarzem.

  • Złote mleko: Piękny kolor i pyszny smak! Ten napój na bazie mleka (roślinnego lub tradycyjnego) i korzennych przypraw – imbiru, cynamonu, kurkumy, czarnego pieprzu, kardamonu i wanilii – nie tylko orzeźwia, ale też ma silne właściwości przeciwzzapalne dzięki kurkuminie.

A jaka jest alternatywa na pobudzający napój na początku dnia zamiast kawy? Jest ich kilka. 

  • Woda z cytryną: Prosty, a zarazem skuteczny sposób na dobry początek dnia. Ciepła woda z cytryną nawadnia, rozgrzewa jelita i dostarcza dawkę witaminy C. Możesz wzbogacić jej smak o miętę, rozmaryn, bazylię, ogórka czy arbuza – puść wodze fantazji!

  • Herbata Rooibos: Ten pochodzący z RPA napój ma owocowo-słodki smak i nie zawiera kofeiny. Wyróżnia się niską zawartością garbników (które mogą utrudniać wchłanianie żelaza), ale za to obfituje w inne przeciwutleniacze. Badania sugerują, że picie rooibosu może zmniejszać ryzyko chorób serca, nowotworów i hiperlipidemii. Doskonale smakuje z cytryną i miodem.

  • Woda z octem jabłkowym: Połączenie ciepłej wody, łyżki octu jabłkowego i dwóch łyżek miodu to propozycja dla odważnych. Kwas octowy zawarty w occie jabłkowym może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi i zwiększać wrażliwość na insulinę, a także wspierać uczucie sytości, co pomaga w odchudzaniu. Ważne: zawsze pij rozcieńczony ocet jabłkowy, by uniknąć podrażnień!

  • Kombucha: Fermentowana czarna herbata, bogata w probiotyki, kwas octowy i przeciwutleniacze. Regularne picie kombuchy wzmacnia układ odpornościowy i może poprawiać poziom cholesterolu i glukozy u osób z cukrzycą. Niestety, ze względu na kwasowość, nie jest polecana osobom z problemami żołądkowymi.

Jeśli szukasz zdrowych i orzeźwiających alternatyw dla kawy, te propozycje z pewnością zasługują na wypróbowanie. 

PS

Aktualizacja: 09/07/2025 22:25
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do