Reklama

Bezmięsny grill? Czemu nie! Może być i smacznie i zdrowo!

Maj to tradycyjny start wielkiego grillowania. I choć majowa pogoda ostatnio nie zachęca do pichcenia na świeżym powietrzu to druga połowa miesiąca ma być już cieplejsza i pogoda. Czeka nas zatem pieczenie i smażenie na świeżym powietrzu. Co wybrać, by było smacznie, ale nie lubimy mięsa i ryb?

Coraz częściej na Podlasiu obok tradycyjnych mięs na naszych rusztach sięgamy po warzywa – kolorowa, zdrowa i niezwykle smaczna alternatywa, która zachwyca nie tylko wegetarian. Zwłaszcza, że warzywa są tanie, świeże, zdrowe i często można po nie sięgnąć z własnej działki lub w zaprzyjaźnionym warzywniaku. Pełne smaku i aromatu dymu, grillowane warzywa mogą stanowić doskonały dodatek do dań głównych lub grać pierwsze skrzypce jako samodzielna, lekka potrawa, idealna na ciepłe dni.

Do grillowania nadaje się imponująca gama warzyw, od klasycznych jak papryka, cukinia, bakłażan, cebula, pieczarki, ziemniaki, marchewka, szparagi, po kolby kukurydzy czy nawet pomidory. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie: warzywa najlepiej kroić w grubsze plastry lub większe kawałki, aby nie spadały przez kratkę rusztu i zachowały soczystość. Skropione oliwą z oliwek, doprawione ulubionymi ziołami, solą, pieprzem, czosnkiem, czy zamarynowane w lekkim sosie sojowym, zyskują niepowtarzalny charakter.

Grillujemy je krótko, po kilka minut z każdej strony, bezpośrednio nad źródłem ciepła, aż staną się apetycznie przypieczone i miękkie, ale wciąż lekko chrupkie. Wiele z nich, szczególnie te mniej wodniste i twardsze jak papryka, cebula, cukinia, bakłażan czy pieczarki, doskonale nadaje się również do przygotowania kolorowych szaszłyków. Unikajmy natomiast na szaszłykach warzyw liściastych, bardzo twardych surowych warzyw korzeniowych czy ogórków, które mogą nie sprawdzić się w tej formie.

Grillowane warzywa to nie tylko kulinarna przyjemność, ale również porcja witamin i błonnika. Można je podawać jako barwny dodatek do mięs i ryb, jako bazę do pysznych sałatek, czy jako samodzielne danie z dodatkiem sosu czosnkowego, hummusu lub świeżego pieczywa. Zachęcamy do korzystania z bogactwa sezonowych darów natury, które już wkrótce w pełni zagoszczą na podlaskich targowiskach, i do śmiałego eksperymentowania ze smakami na ruszcie – to prosty przepis na zdrowy i udany posiłek na świeżym powietrzu.

AR

Aktualizacja: 10/05/2025 16:33
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do