Reklama

Dożynki wojewódzkie w Hajnówce już za nami. Była bitwa na wieńce, smaki i przysmaki!

Wojewódzkie dożynki 2024 już za nami. Nasza redakcyjna ekipa odwiedziła Hajnówkę i nakręciła materiał filmowy z tego, co tam zobaczyliśmy. Poniżej krótka relacja (wraz z kilkuminutową relacją filmową z wydarzeń) oraz informacje o obchodach tego rolniczego święta, nagrodach, konkursach i wynikach rywalizacji o wieniec żniwny oraz na najsmakowitszą potrawę. Na koniec pokaz jak muzycznie rozbujać publiczność dała Czeremszyna. Organizatorami było województwo podlaskie, powiat hajnowski oraz miasto Hajnówka.


Obchody zaczęły się tradycyjnie: od nabożeństw w Soborze Świętej Trójcy w Hajnówce. Liturgii przewodniczyło aż dwóch biskupów: hajnowski Paweł Tokajuk i siemiatycki Warsonofiusz Doroszkiewicz. Godzinę później rolnicy uczestniczyli w mszy świętej w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego, którą celebrował biskup senior diecezji drohiczyńskiej Tadeusz Pikus. Potem świętowanie przeniosło się do miejskiego amfiteatru w Hajnówce, gdzie pojawił się cały zarząd województwa z marszałkiem Łukaszem Prokorymem na czele oraz wicewojewoda Paweł Krutul i wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski. Byli też lokalni samorządowcy ze starostą Andrzejem Skiepko i Ireneusza Kiendysia. Dożynkowy chleb, który był potem rozdzielany między obecnych pobłogosławili dwaj duchowni: patriarcha całej Polski Sawa oraz biskup Pikus. 

Symboliczne zakończenie okresu żniw i zbioru plonów było też okazją do urządzenia wielkiej imprezy, gdzie lokalne produkty wystawiali producenci z całego województwa i można było skosztować i kupić niemal wszystko: od chlebów, piwa i sera po okaryny, stroje z lnu i regionalne ozdoby do domu. 

Co jeszcze działo się w Hajnówce? Rozstrzygnięto konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy, wyróżniono zasłużonych rolników, a gospodarze ceremonii czyli starostowie dożynkowi (w tym roku byli to Emilia i Hubert Ojdana z Nowoberezowa reprezentujący kościół katolicki, oraz Julita i Marek Anchimiuk z Odrynek reprezentujący cerkiew) przekazali chleb marszałkowi województwa, który rozpoczął ten najważniejszy obrzęd dożynkowy jakim było dzieleniem się nim z wszystkimi uczestnikami. 


 – Jestem zaszczycony,że mogę Wam dziś osobiście podziękować za waszą całoroczną pracę, dzięki której na naszych stołach gości chleb. Te wieńce dożynkowe, piękne bochny upieczone z plonów waszych pól są symbolem tej pracy. Mozolnej, cierpliwej i wymagającej pracy waszych rąk. Dożynki to wasze święto – zakończenie żniw, najważniejszego etapu w rolniczym kalendarzu. Czas, kiedy możecie odetchnąć, odpocząć i niepatrzeć już z niepokojem na pogodę, która w tym roku, ze względu na suszę, była szczególnie niełaskawa. A mimo to podołaliście jak zawsze, jak co roku. Jak wasi rodzice i dziadkowie. Wiem, że dzięki wam w naszych domach nigdy nie zabraknie chleba – mówił Prokorym.

– Dożynki to szczególne święto, kiedy zwracamy uwagę na całoroczną pracę rolników. To odwieczne święto plonów, głęboko zakorzeniona tradycja, którą należy przekazywać i kontynuować. To piękny zwyczaj wyrażania wdzięczności za dary ziemi, natury, ale też za pracę i trud rolników, co chcemy dziś uhonorować i wynagrodzić - dodał Bogdan Dyjuk, odpowiedzialny w zarządzie województwa za rolnictwo. 

Po ceremonii dzielenia się chlebem odznaczono najbardziej zasłużonych rolników. Członkowie zarządu województwa przekazali Zespołowi Folklorystycznemu „Czyżowianie” z Czyż „Odznakę Honorową Województwa Podlaskiego”. Wręczono też medale „Zasłużony dla rolnictwa”, które otrzymało 17 osób z regionu. Podczas dożynek wręczono również nagrody specjalne starosty hajnowskiego za hodowlę zwierząt i udział w wystawach. 

Najwięcej zainteresowania wzbudziła rywalizacja o miano najpiękniejszego wieńca dożynkowego. Musiały one łączyć tradycję i współczesność, być upleciona z wielu rodzajów zbóż. Komisja konkursowa wybierając oceniała według kryteriów: kompozycja zgodna z tradycją, precyzja wykonania, walory estetyczne, różnorodność i jakość użytych materiałów naturalnych (sztuczne były niedopuszczalne, można było stosować kłosy, ziarna zbóż, owoce, warzywa, kwiaty, zioła) oraz prezentację wieńca. Wygrał bezapelacyjnie najbardziej okazały i najpiękniejszy wieniec z praca z Szudziałowa, który wyróżniał się pod każdym względem. Drugie miejsce zajął wieniec z Sobolewa, a trzecie z Pokaniewa. Wyróżniono też prace z Planteczki, Narwi i Dobrzyniewa Dużego. Kategorię wieniec współczesny wygrały prace z Kosówki, Czyż i z Karwowa–Wszebory.  

Ciekawie było też przy konkursach rolniczych: w trzeciej edycji Podlaskiego Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich i Produktu Lokalnego. Najpiękniejszym stoiskiem dożynkowym przygotowanym przez KGW okazał się ten stworzony przez KGW Karakule, wyprzedzając KGW w Narwi i KGW Boróweczki w Srebrnym Borku. Wyróżnienia otrzymały też KGW Kreatywne Babki w Spiczkach. Najciekawsze stoiska producentów produktu lokalnego zaprezentowali: Miodosytnia Podlaska, Hajnówka Eco i Serowar Sokóls, a wyróżniono też Podlasie na Wypasie.

Duże emocje budził finał wojewódzkiego konkursu kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” zorganizowany przez KOWR. Wojewódzki finał wygrało KGW w Przystawańcach z powiatu sejneńskiego z potrawę „Żąsies śiupinys (potrawka z gęsiny). Drugą lokatę zajęły gospodynie z KGW z Narwi (powiat hajnowski) za potrawę „Jagnięcina po Narwiańsku”, a trzecie KGW w Netcie Neckie Trio (powiat augustowski) za potrawę „Babka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim i dziczyzną”. 

Równocześnie odbywały się też finał festiwalu KGW „Polska od Kuchni”, też Biesiada Miodowa z Podlaska Izbą Rolniczą i wiele innych atrakcji. Wieczorem w Hajnówce też nie zabrakło atrakcji: na scenie gościli artyści z Fair Play Crew, Maestro Chives oraz główny gwóźdż programu folkowa kapela Czeremszyna.

Gośćmi dożynek byli m.in. wicewojewoda Paweł Krutul, wicemarszałek Senatu Maciej Żywno oraz wielu radnych wojewódzkich. 

Przemysław Sarosiek 

Aktualizacja: 18/09/2024 14:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do