
Wojewódzkie dożynki 2024 już za nami. Nasza redakcyjna ekipa odwiedziła Hajnówkę i nakręciła materiał filmowy z tego, co tam zobaczyliśmy. Poniżej krótka relacja (wraz z kilkuminutową relacją filmową z wydarzeń) oraz informacje o obchodach tego rolniczego święta, nagrodach, konkursach i wynikach rywalizacji o wieniec żniwny oraz na najsmakowitszą potrawę. Na koniec pokaz jak muzycznie rozbujać publiczność dała Czeremszyna. Organizatorami było województwo podlaskie, powiat hajnowski oraz miasto Hajnówka.
Obchody zaczęły się tradycyjnie: od nabożeństw w Soborze Świętej Trójcy w Hajnówce. Liturgii przewodniczyło aż dwóch biskupów: hajnowski Paweł Tokajuk i siemiatycki Warsonofiusz Doroszkiewicz. Godzinę później rolnicy uczestniczyli w mszy świętej w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego, którą celebrował biskup senior diecezji drohiczyńskiej Tadeusz Pikus. Potem świętowanie przeniosło się do miejskiego amfiteatru w Hajnówce, gdzie pojawił się cały zarząd województwa z marszałkiem Łukaszem Prokorymem na czele oraz wicewojewoda Paweł Krutul i wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski. Byli też lokalni samorządowcy ze starostą Andrzejem Skiepko i Ireneusza Kiendysia. Dożynkowy chleb, który był potem rozdzielany między obecnych pobłogosławili dwaj duchowni: patriarcha całej Polski Sawa oraz biskup Pikus.
Symboliczne zakończenie okresu żniw i zbioru plonów było też okazją do urządzenia wielkiej imprezy, gdzie lokalne produkty wystawiali producenci z całego województwa i można było skosztować i kupić niemal wszystko: od chlebów, piwa i sera po okaryny, stroje z lnu i regionalne ozdoby do domu.
Co jeszcze działo się w Hajnówce? Rozstrzygnięto konkurs na najpiękniejszy wieniec dożynkowy, wyróżniono zasłużonych rolników, a gospodarze ceremonii czyli starostowie dożynkowi (w tym roku byli to Emilia i Hubert Ojdana z Nowoberezowa reprezentujący kościół katolicki, oraz Julita i Marek Anchimiuk z Odrynek reprezentujący cerkiew) przekazali chleb marszałkowi województwa, który rozpoczął ten najważniejszy obrzęd dożynkowy jakim było dzieleniem się nim z wszystkimi uczestnikami.
– Jestem zaszczycony,że mogę Wam dziś osobiście podziękować za waszą całoroczną pracę, dzięki której na naszych stołach gości chleb. Te wieńce dożynkowe, piękne bochny upieczone z plonów waszych pól są symbolem tej pracy. Mozolnej, cierpliwej i wymagającej pracy waszych rąk. Dożynki to wasze święto – zakończenie żniw, najważniejszego etapu w rolniczym kalendarzu. Czas, kiedy możecie odetchnąć, odpocząć i niepatrzeć już z niepokojem na pogodę, która w tym roku, ze względu na suszę, była szczególnie niełaskawa. A mimo to podołaliście jak zawsze, jak co roku. Jak wasi rodzice i dziadkowie. Wiem, że dzięki wam w naszych domach nigdy nie zabraknie chleba – mówił Prokorym.
– Dożynki to szczególne święto, kiedy zwracamy uwagę na całoroczną pracę rolników. To odwieczne święto plonów, głęboko zakorzeniona tradycja, którą należy przekazywać i kontynuować. To piękny zwyczaj wyrażania wdzięczności za dary ziemi, natury, ale też za pracę i trud rolników, co chcemy dziś uhonorować i wynagrodzić - dodał Bogdan Dyjuk, odpowiedzialny w zarządzie województwa za rolnictwo.
Po ceremonii dzielenia się chlebem odznaczono najbardziej zasłużonych rolników. Członkowie zarządu województwa przekazali Zespołowi Folklorystycznemu „Czyżowianie” z Czyż „Odznakę Honorową Województwa Podlaskiego”. Wręczono też medale „Zasłużony dla rolnictwa”, które otrzymało 17 osób z regionu. Podczas dożynek wręczono również nagrody specjalne starosty hajnowskiego za hodowlę zwierząt i udział w wystawach.
Najwięcej zainteresowania wzbudziła rywalizacja o miano najpiękniejszego wieńca dożynkowego. Musiały one łączyć tradycję i współczesność, być upleciona z wielu rodzajów zbóż. Komisja konkursowa wybierając oceniała według kryteriów: kompozycja zgodna z tradycją, precyzja wykonania, walory estetyczne, różnorodność i jakość użytych materiałów naturalnych (sztuczne były niedopuszczalne, można było stosować kłosy, ziarna zbóż, owoce, warzywa, kwiaty, zioła) oraz prezentację wieńca. Wygrał bezapelacyjnie najbardziej okazały i najpiękniejszy wieniec z praca z Szudziałowa, który wyróżniał się pod każdym względem. Drugie miejsce zajął wieniec z Sobolewa, a trzecie z Pokaniewa. Wyróżniono też prace z Planteczki, Narwi i Dobrzyniewa Dużego. Kategorię wieniec współczesny wygrały prace z Kosówki, Czyż i z Karwowa–Wszebory.
Ciekawie było też przy konkursach rolniczych: w trzeciej edycji Podlaskiego Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich i Produktu Lokalnego. Najpiękniejszym stoiskiem dożynkowym przygotowanym przez KGW okazał się ten stworzony przez KGW Karakule, wyprzedzając KGW w Narwi i KGW Boróweczki w Srebrnym Borku. Wyróżnienia otrzymały też KGW Kreatywne Babki w Spiczkach. Najciekawsze stoiska producentów produktu lokalnego zaprezentowali: Miodosytnia Podlaska, Hajnówka Eco i Serowar Sokóls, a wyróżniono też Podlasie na Wypasie.
Duże emocje budził finał wojewódzkiego konkursu kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” zorganizowany przez KOWR. Wojewódzki finał wygrało KGW w Przystawańcach z powiatu sejneńskiego z potrawę „Żąsies śiupinys (potrawka z gęsiny). Drugą lokatę zajęły gospodynie z KGW z Narwi (powiat hajnowski) za potrawę „Jagnięcina po Narwiańsku”, a trzecie KGW w Netcie Neckie Trio (powiat augustowski) za potrawę „Babka ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim i dziczyzną”.
Równocześnie odbywały się też finał festiwalu KGW „Polska od Kuchni”, też Biesiada Miodowa z Podlaska Izbą Rolniczą i wiele innych atrakcji. Wieczorem w Hajnówce też nie zabrakło atrakcji: na scenie gościli artyści z Fair Play Crew, Maestro Chives oraz główny gwóźdż programu folkowa kapela Czeremszyna.
Gośćmi dożynek byli m.in. wicewojewoda Paweł Krutul, wicemarszałek Senatu Maciej Żywno oraz wielu radnych wojewódzkich.
Przemysław Sarosiek
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie