Gdyby ktoś chciał zjeść ziemniaka w kolorze niebieskim, fioletowym lub czerwonym to nie będzie problemu. Trzeba tylko poczekać 2-3 lata aż będą dostępne na naszym rynku. Na razie wyhodowaniem ich szczycą się nasi sąsiedzi z Białorusi.
W naszym regionie potrawy z ziemniaka są bardzo popularne. Coroczne mistrzostwa w najlepszej kiszce i babce ziemniaczanej ściągają smakoszy z odległych zakątków Polski. A gdyby tak kiszka była niebieska, a babka fioletowa, do tego placki w kolorze czerwonym? Na Białorusi wkrótce będzie to możliwe, ponieważ naukowcy z Naukowo-Praktycznego Centrum Hodowli Ziemniaka Białoruskiej Akademii Nauk wyhodowali pierwsze tego typu bulwy.
Białorusini nie są pierwszymi, którzy wyhodowali tego typu okazy. Jednak konkurencja z Rosji i Stanów Zjednoczonych nie zdołała pokonać wirusów, które atakowały rośliny. Jeśli wszystko dalej pójdzie dobrze, to za 2-3 lata będzie można jeść kolorowe frytki lub puree. Aby warzywo nie straciło swoich walorów kolorystycznych trzeba je gotować w osolonej wodzie nie więcej niż 20 min. Smak ponoć jest identyczny. Nam na razie musi wystarczyć to zapewnienie, zanim zdołamy przekonać o tym własne kubki smakowe.
Komentarze opinie