Jesienna, ponura aura to idealny czas na powrót do prostych, rozgrzewających śniadań. Prawdziwą królową poranków staje się wtedy owsianka, która nie tylko syci i rozgrzewa, ale w połączeniu z sezonowymi dodatkami jest prawdziwą bombą prozdrowotną. Miska ciepłej owsianki z jabłkami, cynamonem i szczyptą wanilii to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni energię na długie godziny.
Płatki owsiane dostarczają niezbędnego błonnika i białka, zapewniając uczucie sytości. Jesienią warto wzbogacić je o sezonowe owoce, które wzmacniają organizm w okresie spadku odporności. Są to zazwyczaj jabłka, gruszki, śliwki. Dostarczają witaminy C i błonnika, wspierając trawienie i odporność. Warto dodać też rozgrzewające przyprawy: Cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa. Warto pamiętać też wanilii oraz superdodatkach: orzechach, migdałach (mają zdrowe tłuszcze i białko), pestkach dyni (wzmacniają układ nerwowy) oraz nasiona chii i siemienia lnianego (wspierają pracę jelit).
Dlaczego wanilia? Chociaż ten dodatek kojarzy się głównie ze smakiem, to ma też właściwości znacznie wykraczają poza kuchnię. Jest to naturalny sprzymierzeniec w walce z jesienną apatią. Wanilia ma kojące działanie, bo aromat wanilii uspokaja, łagodzi napięcie i stres, poprawiając nastrój oraz koncentrację. Wanilia wspiera w odchudzaniu. Zapach wanilii hamuje też apetyt na słodycze, zmniejszając aktywność ośrodka łaknienia w mózgu, a ponadto wspomaga trawienia przez wydzielaniu enzymów trawiennych i ułatwia przyswajanie składników odżywczych. No i wpływa także na odporność, bo zawarte w niej przeciwutleniacze chronią komórki i spowalniają starzenie. No i bardzo ważne: trzeba używać prawdziwej laski wanilii, a nie cukru wanilinowego.
Ważną rzeczą jest, aby owsiankę przygotować na wodzie i dodać odrobinę tłuszczu, by poprawić przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). To śniadanie syci, nie obciąża układu pokarmowego i jest idealne na poprawę samopoczucia w chłodne dni.
PS
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie