Reklama

Pasożyty, bakterie i wirusy - sprawdź, jakie zagrożenia czyhają na ciebie w jedzeniu

Jakość kupowanej przez nas w sklepach żywności niejednokrotnie pozostawia bardzo wiele do życzenia. W jedzeniu mogą ukrywać się różnego rodzaju pasożyty, bakterie i wirusy. Jednocześnie spożywanie zanieczyszczonej żywności może nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych. W poniższym artykule przedstawiamy pakiet szczegółowych informacji na ten temat. Zapraszamy do lektury.

Spożywanie zanieczyszczonej żywności - zagrożenia 

Spożywanie zanieczyszczonej żywności może nieść za sobą bardzo wiele negatywnych, poważnych konsekwencji. Mowa tutaj o zatruciach pokarmowych, alergiach, ale również wyjątkowo poważnych chorobach przewlekłych. Zanieczyszczenia mogą pochodzić na przykład z pestycydów stosowanych na szeroką skalę w rolnictwie - ich pozostałości niejednokrotnie znajdują się na owocach i warzywach.

Bardzo groźne mogą też być bakterie, które przenosi się z powodu nieodpowiedniego przechowywania i transportu, ale również różnego rodzaju substancje chemiczne wykorzystywane w przemyśle spożywczym. W związku z powyższym każdy, kto chciałby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, powinien w sposób szczególny zwracać uwagę na jakość spożywanej żywności. Wiele osób decyduje się na przykład, by kupić wyjątkowe urządzenie, jakim jest myjka ozonowo ultradźwiękowa. Dzięki niej z łatwością można usunąć rozmaite zanieczyszczenia z powierzchni żywności. 

Zanieczyszczenia żywności - zagrożenia i statystyki

Zdecydowana większość produktów spożywczych przed znalezieniem się na sklepowej półce przechodzi bardzo długą drogę, w ramach której przechodzi przez wiele zaawansowanych procesów technologicznych. Wszystkie te procesy mają to do siebie, że stosuje się w nich różne związki i substancje, które jeśli są stosowane w nieodpowiednich stężeniach, mogą stanowić zagrożenie dla ludzi - zwłaszcza małych dzieci, niemowląt, kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Jak wskazują dane Światowej Organizacji Zdrowia, zanieczyszczone produkty żywnościowe zawierające pasożyty, substancje chemiczne, wirusy i bakterie, prowadzą do przeszło 200 rozmaitych rodzajów chorób - mowa tutaj nie tylko o biegunkach, ale również znacznie poważniejszych schorzeniach takich jak nowotwory.

Żywność może być narażona na zakażenia fizyczne, chemiczne i biologiczne. Zakażenie może nastąpić w różnych etapach - na przykład w trakcie produkcji, pakowania, transportu bądź już podczas przechowywania jej w domu bądź sklepie. Zakażenia biologiczne mają miejsce, gdy procesy są realizowane w nieodpowiednich temperaturach, dojdzie do zanieczyszczenia środowiska w miejscu zasiewu surowca bądź nie są przestrzegane zasady higieny w trakcie procesu produkcji. Z kolei zanieczyszczenia chemiczne to szeroka kategoria związków wyróżniających się bardzo negatywnym wpływem na stan zdrowia człowieka. Powodują one różne zmiany chorobowe. Do tej kategorii zaliczają się różnego typu metale ciężkie, takie jak rtęć, kadm, cyna. Metale ciężkie często znajdują się w pomidorach, na przykład ogórkach, pomidorach oraz warzywach strączkowych. 

Najlepszy sposób na usunięcie zanieczyszczeń - myjka do żywności 

Zdecydowanie najefektywniejszym sposobem na usuwanie różnego rodzaju zanieczyszczeń z powierzchni żywności jest ultradźwiękowa myjka do żywności, w którą można zaopatrzyć się w sklepie SR Tech na https://www.srtech.pl. Zachęcamy także do obejrzenia filmu, na którym przedstawione są możliwości wyjątkowej myjki Milerd Detoxer.

(Artykuł sponsorowany)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do