Reklama

Pora na pączki bo już Tłusty Czwartek. Jak smakuje pączek rzemieślniczy? (WIDEO)

Nadeszła pora Tłustego Czwartku czyli święta wszystkich miłośników słodkich smażonych przysmaków z drożdżowego ciasta z nadzieniem w środku. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść choćby jednego pączka. Po co? Żeby przez cały rok mieć szczęście! Podobno zjedzenia pączka w Tłusty Czwartek nie szkodzi naszej wadze i nie powoduje, że pojawiają się "boczki". To prawda, ale pod warunkiem, że... będzie to tylko jeden pączek! No, góra dwa! A jeśli już jeść tak niedużo to warto zadbać o jakoś przysmaku zamiast iść na ilość. Dlaczego warto jeść pączki rzemieślnicze zamiast produkowanych seryjnie z mrożonego ciasta, których pełno w supermarketach? Poczytajcie, posłuchajcie!

Czym się różni pączek rzemieślniczy przygotowany przez cukierników od przemysłowego, które spotykamy w marketach? Otóż różnica nie tkwi tylko w nadzieniu, ale - przede wszystkim -  w recepturze ciasta. Pączki o wspaniałym smaku i sprężystości produkowane są ze świeżych jaj, drożdży, dobrej mąki i mleka. Jak sprawdzić z czym mamy do czynienia? Wystarczy sprawdzić sprężystość pączka: jeśli naciśniemy palcem wystudzony pączek to jego ciasto powinno dość szybko wrócić na swoje miejsce. Jeśli jednak pączek zapada się pod palcem i łatwo go zdeformować to z pewnością jest w nim dużo chemii. 

Pączki przemysłowe powstają albo z mrożonego ciasta albo po produkcji są zamrażane, produkowane kilka miesięcy wcześniej i dopiero później są "opiekane" i polewane lukrem. Taki pączek ma zakalcowaty smak. Pączki rzemieślnicze są świeże i produkowane nie wcześniej niż kilka-kilkanaście godzin przed sprzedażą. Ciasto wyrabiane jest dość długo - czasem z pomocą maszyny - ale ostateczne formowanie masy jest wykonywane zawsze ręcznie. Tak samo jak ręcznie są one smażone tylko przez 2-3 minuty. 

Jakie pączki można spotkać w Białymstoku w cukierniach? Spytaliśmy o to w zaprzyjaźnionej pączkarni "Pączki i precle". Posłuchajcie wywiadu. A wszystko co musicie wiedzieć o pączkach jest TUTAJ.

Przemysław Sarosiek 

 

 

Aktualizacja: 27/02/2025 14:06
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do