Reklama

Konkurs na Najlepszy Ser w Polsce: Karol Okrasa i inne gwiazdy na Święcie Sera!

Już w najbliższą niedzielę, 8 czerwca, Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej stanie się polską stolicą serowarstwa! Odbędzie się tam II Podlaskie Święto Sera, wydarzenie plenerowe, które przyciągnie serowarów z całej Polski oraz wszystkich miłośników prawdziwych, rzemieślniczych smaków. W programie czekają na gości liczne atrakcje, w tym pokazy gotowania, premiera książki i prestiżowy konkurs serowarski.

Wystawcy i Konkurs na Najlepszy Ser:

Podczas Święta Sera zaprezentują się serowarzy z całej Polski, oferując bogactwo produktów – od świeżych po dojrzewające, sery krowie, kozie i owcze. Wszystkie zgłoszone sery wezmą udział w konkursie, oceniane przez międzynarodowe jury. W jego składzie zasiądą eksperci, tacy jak pionier serowarstwa rzemieślniczego Gienon Mientkiewicz, prezes Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych Jolanta Lunitz, profesor Rimvydas Laužikas z Uniwersytetu Wileńskiego oraz dziennikarz kulinarny Michał Bonarowski. To drugi co do wielkości konkurs serów rzemieślniczych w Polsce, co świadczy o jego rosnącym znaczeniu. Nie zabraknie także lokalnych producentów tradycyjnej żywności, oferujących różnorodne regionalne smaki.

Gwiazdą wydarzenia będzie Karol Okrasa, honorowy ambasador kulinarny województwa podlaskiego, który poprowadzi pokaz gotowania na żywo. Znany mistrz kuchni zaprezentuje autorskie przepisy z wykorzystaniem podlaskich produktów nabiałowych, pokazując, jak tradycyjne składniki wpisują się w nowoczesną kuchnię. Odbędzie się również ogólnopolski konkurs „Bitwa Regionów”, gdzie Koła Gospodyń Wiejskich będą rywalizować, promując bogactwo lokalnych tradycji kulinarnych i wspierając kampanię #KupujŚwiadomie.

Nie zabraknie też akcentów literackich. Podczas Święta Sera odbędzie się premiera książki „U Pana Boga przy stole. Podlasie” Michała Skoczka, zawierającej przewodnik po podlaskich lokalach i zbiór autentycznych przepisów. W strefie czytelniczej oprócz autora pojawią się także inni twórcy związani z regionem: Wojciech Koronkiewicz, Andrzej Fiedoruk i Norbert Grzegorz Kościesza.

Wydarzenie wzbogacą specjalne strefy tematyczne. W miasteczku wędzarniczym Borniak odbędą się pokazy wędzenia serów i dodatków, a „szkoła wędzenia” przybliży techniki wykorzystania dymu. Namiot Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych umożliwi obserwację tradycyjnych procesów, takich jak ciągnięcie korbaczy czy wyrabianie sera podpuszczkowego. Szef kuchni Patryk Chowaniak przygotuje na żywo spektakularne dania, w tym flambirowany makaron w 20-kilogramowym kręgu sera, które będzie można degustować.

Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej udostępni swoje wystawy, w tym unikatową ekspozycję „leśnej bimbrowni”, którą poprowadzi kustosz Hubert Czochański oraz aktorzy Białostockiego Teatru Lalek. Na imprezie pojawi się także symbol minionych lat – saturator z wodą sodową. Dla najmłodszych Fundacja Naszpikowani przygotowała gry i zabawy, a dla fanów techniki i historii – pokaz wozów strażackich.

Organizatorzy uruchomili również zbiórkę na platformie Patronite, aby umożliwić wsparcie finansowe wydarzenia przez sympatyków serowarstwa: www.patronite.pl/serowarzy

PS

Aktualizacja: 06/06/2025 12:27
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do