
W tym roku zamawiamy Wigilię na wynos - zapadła decyzja na rodzinnej naradzie. Kulinarny bunt nastąpił na wielu poziomach: męska część rodziny odmówiła długodystansowego biegu po sklepach połączonego z trójbojem siłowym z zakupami i intelektualnych puzzli czego jeszcze brakuje na liście zakupów. Damska część zapowiedziała, że survival kuchenny przy gotowaniu i dopasowywaniu listy dań łączony z tradycyjnym strażowaniem przy lodówce i balkonie pod hasłem "Zostaw! To na święta" powoduje, że są w takim tanie w bożonarodzeniowy ranek, że nie mogą się zdecydować czy to jeszcze pobudka czy to już powstanie z martwych. Poza tym znajomi kupowali wigilijne dania na święta i jakoś wyszło im taniej niż nasza - pozornie oszczędnościowa akcja - "kup produkty i zrób to sam". Dlatego jednogłośnie zapadła decyzja: "Kupujemy catering na Wigilię".
Powyższa historyjka jest krótkim opisem corocznych dylematów, które dzieją się aktualnie w wielu rodzinach. I chociaż w rodzinach zapadają różne decyzje to chcemy pokrótce pomóc Wam w wyborze: co i jak zamówić oraz prosić o podzielenie się doświadczeniami w tym temacie. Na naszych łamach pojawi się kilka materiałów, które mogą być pomocne w przygotowaniach przedświątecznych. Dzisiaj tematem głównym są dania na Wigilię. Będziemy wdzięczni za komentarze i odpowiedzi na pytania oraz głosowanie na nasze propozycje przygotowane przez lokalną gastronomię:
W tym materiale nie opisujemy jakie danie pojawiają się na Waszym wigilijnym stole i które z nich w podlaskiej tradycji są obowiązkowe. O tym napiszemy już jutro. A dzisiaj tematem głównym jest: jak zamówić jedzenie, żeby mieć udaną Wigilię i nie żałować tej decyzji. Zdecydowaliśmy się na wybór zestawów wigilijnych dla 4 osób i skoncentrowaliśmy na kompleksowej obsłudze czyli przygotowanych zestawach. Niebawem postaramy się omówić wigilijny catering z podziałem na tak zwane pozycje obowiązkowe zamawiane oddzielnie.
Zestaw 12 potraw przygotowany przez restaurację "Lipcowy Ogród" przy ulicy 42 Pułku Piechoty.
W skład zestawu wchodzi litr barszczu, 6 krokietów z kapustą i grzybami, 10 sztuk pierogów z kapustą i grzybami, ryba po grecku, świąteczna kapusta z grzybami, karp w galarecie, sałatka jarzynowa, pasztet z dorsza, śledź z cebulką w oleju, sałatka śledziowa z burakiem oraz świąteczna kutia i kompot z suszu.
Zamówienia do 18 grudnia.
POZNAJPODLASIE.PL - 475 zł
Zestaw 12 potraw przygotowany przez restaurację Poznaj Podlasie przy Hotelu Leśnym.
W skład zestawu wchodzi: litr barszczu, 5 krokietów z kapustą i grzybami, 0,5 kg sałatki jarzynowej, 0,5 kg śledzia w kurkach, 0,5 karp w galarecie 0,5 kg, ryba po grecka 0,5 kg, kapusta z grzybami 0,5 kg, pierogi z kapustą i grzybami 12 sztuk, szuba 0,5 kg, kutia z bakaliami 0,5 kg, kompot z suszu 2 litry, piernik ze śliwką 0,5 kg.
Zamówienia do 20 grudnia.
Zestaw wigilijny do domu przygotowany przez restaurację i pizzerię Pruszynka przy ul. Jarzębinowej.
Kutia z miodem i bakaliami 360 gr, Śledź tradycyjny z cebulką w oleju 280 gr, wigilijna kapusta z grzybami 0,6 kg, Szczupak faszerowany 250 gr, Rolmopsy śledziowe ze śliwką kalifornijską 280 gr, barszcz czerwony z krokietem 1 litr, ryba po grecku 320 gr, Karp smażony 400 gr, domowe pierogi z kapustą i leśnymi grzybami 12 szt, sałatka jarzynowa 400 gr
Zamówienia do 18 grudnia.
Box wigilijny przygotowany przez restaurację QuQułka.
Barszcz czerwony litr, Uszka z kapustą 16 szt., pierogi z kapustą i grzybami 14 szt., ryba po grecku 300 g, ryba faszerowana 300 gr, śledź z grzybami 300 g, szuba 300 g, bigos wigilijny - 600 g, piernik ze śliwką 0,5 kilograma.
Zamówienia do 18 grudnia.
Zestaw wigilijny przygotowany przez restauracje PSS Społem.
Barszcz czerwony 0,8 litra, kapusta wigilijna z grzybami 600 gr, smażone krokiety z kapustą i pieczarkami 4 sztuki, ryba w sosie greckim 400 gr, śledź w oleju 400 gr, karp smażony (4 porcje - 400 gr), sałatka jarzynowa 400 gr, ciasto makowiec 0,5 kg.
Zamówienia do 18 grudnia
Zestaw wigilijny przygotowany przez restaurację Duet (ul. Handlowa 6H)
Barszcz czerwony z krokietem z kapustą i grzybami 1,2 l , karp/miruna smażona 0,6 kg, świąteczna kapusta z grzybami 0,8 kg, sałatka śledziowa 0,8 kg, ryba po grecku 1,2 kg, rolada szpinakowa z łososiem 0,6 kg, łazanki z makiem/kutia 1,2 kg, sernik po królewski 0,5 kg, kompot z suszu 1 litr.
Zamówienia do 18 grudnia.
Zestaw wigilijny przygotowany przez firmę Podlaski Kąsek (Tradycyjne Wyroby Garmażeryjne; Giełda na Andersa, stara hala; lok. 75)
Barszcz czerwony 1 litr, uszka z kapustą i grzybami 0,5 kg, śledź po francusku 0,5 kg, ryba po grecka 0,5 kg, kapusta wigilijna z grzybami i śliwkami 0,5 kg, dzwonko z karpia 4 sztuki, kutia 0,5 kg, krokiet z kapustą i grzybami - 4 sztuki.
Zamówienia do 18 grudnia.
Zestaw 12 dań dla 4 osób przygotowany przez bar Grodno (ul. Sienkiewicza 28, Choroszczańska)
Barszcz czerwony 0,9 litra, uszka z kapustą i grzybami 16 sztuk, bigos wigilijny 1 kg, karp smażony/w galarecie 400 gr., ryba po grecku 0,5 kg, śledź w oleju 400 gr., pierogi z kapustą i grzybami 16 sztuk, sałatka śledziowa/jarzynowa - 400 gr., paszteciki z kapustą i grzybami - 4 sztuki, ryba smażona (miruna) 4 porcje, kompot z suszu 1 litr, kutia/łazanki z makiem i bakaliami 0,5 kg.
Zamówienia do 18 grudnia.
Przemysław Sarosiek
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie