Reklama

Cukinia w bigosie? Dobra także z młodą kapustą

Lato to idealny czas na wykorzystanie świeżych, młodych warzyw, które kuszą smakiem i kolorem. Jeśli szukacie pomysłu na szybki, zdrowy i sycący obiad, mamy dla Was coś specjalnego – bigos z młodej kapusty i cukinii. Tak, dobrze czytacie! To nieco inna, lżejsza wersja tradycyjnego bigosu, idealna na upalne dni. Kluczem do jej smaku jest oczywiście świeża cukinia, która w sezonie jest słodka, delikatna i nie wymaga obierania. A na dodatek cukinia to wyjątkowo tanie i zdrowe warzywo.

Ten warzywny miszmasz przygotujecie w zaledwie 40 minut, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Do bigosu, oprócz cukinii, dodajemy świeże pomidory, pieczarki (zamiast suszonych grzybów), wędzoną kiełbasę dla głębi smaku, a także przecier pomidorowy, który nadaje potrawie przyjemnej kwaskowatości. Całość dopełniają aromatyczne przyprawy: tymianek, ziele angielskie i liście laurowe. W przeciwieństwie do klasycznego bigosu, tego z cukinii nie trzeba długo gotować – jest gotowy do zjedzenia od razu!

Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić najlepszą cukinię, polecamy odwiedzić lokalne bazary. W tej chwili za kilogram młodej, świeżej cukinii zapłacicie tam około 5-7 złotych. To naprawdę niewielki koszt za tak smaczne i pożywne warzywo, które stanowi bazę dla tego ekspresowego bigosu. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się, jak pyszny może być letni bigos!  

AR

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do