
Już 10 i 11 lutego 2024 r. w Białymstoku odbędzie się Festiwal Pierogów Świata. Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. To miejsce spotkań ze znajomymi i rodziną, gdzie pyszne jedzenie łączy ludzi, a pasjonaci gotowania mają okazję zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata. Portal Dzień Dobry Białystok objął imprezę patronatem medialnym.
Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni Wschodu, a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie.
Podczas tej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata - polskich, hiszpańskich, japońskich, tybetańskich czy hinduskich. Czym się od naszych polskich?
O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Na przykład Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi, a najpopularniejsze pierogi gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale - wyjaśniają organizatorzy ze Smacznego Targu.
Każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Wydarzeniami towarzyszącymi będzie Festiwal Kawy, Czekolady i Słodyczy.
Miejscem Festiwalu Pierogów Świata będzie Stadion Miejski w Białymstoku przy ulicy Słonecznej 1 (sala VIP). W sobotę impreza zaplanowana jest w godzinach 12 - 20, zaś w niedzielę od 12 do 18.
Dodatkowe informacje: https://www.facebook.com/events/1292272764778866/
(Piotr Walczak)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie