Reklama

Nowe tradycyjne z Podlasia produkty na liście. Gdzie zjeść świeżonkę, oładzie i ciastka ze skwarkami. Jak zrobić kwas chlebowy?

Mamy cztery nowe produkty regionalne z Podlasia. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał na Listę Produktów Tradycyjnych ciastka ze skwarkami, podlaski kwas chlebowy, oładzie drożdżowe i świeżonkę. Prezentacja nowych produktów odbyła się w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej z udziałem producentów. Można było posmakować wszystkich wyrobów, posłuchać jak zachwalają ich walory producenci oraz podpytać o tajniki produkcji.

Prezentacja wszystkich czterech produktów odbyła się z uroczystą oprawą. Pojawił się na niej Stefan Krajewki, wiceminister rolnictwa, który wręczył dyplomy wnioskodawcom oraz zachwalał ich jakość. 


- To są takie produkty, które zachwycają z jednej strony swoją prostotą, a z drugiej strony charakterem, smakiem. Możemy się tym pochwalić nie tylko w Polsce, ale też w Europie. Przypominają to co najlepsze z przeszłości naszego regionu - zachwalał Stefan Krajewski.


Wtórował mu Łukasz Prokorym, marszałek województwa podlaskiego, który podkreślił, że dziedzictwo nie tylko zabytki, które można oglądać, ale także tradycyjne receptu

- Dziedzictwo województwa to nie tylko zabytki, ale także i to co możemy posmakować. Szanujemy to, co robili nasi dziadkowie. To są produkty tradycyjne, unikalne i naturalne. W przyszłości na pewno kolejne produkty z Podlasia trafią na listę - mówił Prokorym.

Podlaskie ciastka ze skwarkami zostały wpisane do kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze. Są to podłużne, złote ciastka z "karbowaną" powierzchnią, która pochodzi od wzorków z "foremki" nakładanej na maszynkę do mięsa. Ciastka powstają ze zmielonych skwarek, mąki, jajka, cukru i odrobiny sody. Po wyrobieniu gładkiego ciasta przeciska się je przez maszynkę do mięsa, wcześniej nakładając na nią specjalną nakładkę z wzorami, które nadają długim paskom ciasta charakterystyczne żłobienia. Ciasta są uznawane jako produkt tradycyjny dla gminy Czyże (powiat hajnowski). Wymieniane są obok kutii i hajnowskiego marcinka jako danie charakterystyczne dla świąt Bożego Narodzenia. Te prezentowane podczas konferencji prasowej pochodziły z "Siedliska u Gąski" z Idźko-Wykna (gmina Sokoły, powiat wysokomazowiecki), a przygotowała je wnioskodawczyni Anna Gąsowska według przepisy jej babci Adeli. 

Podlaski tradycyjny kwas chlebowy wpisano do grupy napojów. Kwas to obok miodu syconego jeden z najstarszych napojów słowiańskich. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z X wieku, a jego wyrób związany jest z wypiekami chleba. Ponieważ żaden skrawek chleba, który był szczególnie czczony w polskiej kuchni, nie mógł się zmarnować resztki suchego chleba oraz zakwasu chlebowego posłużyły za surowce do produkcji kwasu chlebowego. Produkuje go wielu wytwórców z Podlasia z Krynką i Browarem Waszczukowe na czele. Wnioskodawcą wpisania na listę była restauracja Folwark Nadawki, która zapewniała, że przygotowywany tam kwas jest produkowany wyłącznie z naturalnych składników i nie są w nim stosowane żadne konserwanty. 

Oładzie drożdżowe zwane też inaczej ołatkami lub oładkami to produkt wpisany do kategorii gotowe dania i potrawy. Są to podłużne placki z ciasta drożdżowego, na mące, mleku i jajkach. Smażone w głębokim tłuszczu na złoto są podawane z cukrem pudrem, miodem lub konfiturami. Oładzie na Podlasiu to potrawa obecna od wielu pokoleń. Nad Biebrzą i między rzekami Supraśl i Narew poza nazwą oladzie pojawia się też inna: ałatki i ołatki. Na północnym zachodzie województwa (od Biebrzy aż na południe Białegostoku) używa się nazwy ałazi (ołazi). W Dolistowie Starym skąd pochodzi produkt zgłoszony przez wnioskodawców państwo Rogało używana jest nazwa oładzie i jako taki otrzymał wyróżnienia podczas wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2014". 

Świeżonka nazywana też świeżynką lub świeżyzną to również produkt wpisany do kategorii gotowe dania i potrawy. Jest to zupełnie inne danie niż pozostałe trzy i jest związane ze zwyczajem wiejskiego świniobicia. Tradycyjnie było to ważne wydarzenie dla rodziny oraz mające znaczenie kulturowe. Na zakończenie świniobicia (uboju wieprzka) przygotowywana była właśnie świeżonka. Na Podlasiu przygotowywano ją z mięsa wieprzowego z kilku jego części: z podgardla, łopatki, boczku oraz małych kawałków mięsa pozostałych przy wykrajaniu tuszy. Mięso dzieli się na spore kawałki i przesmaża szybko na gorącej patelnii z grubym dnem. Dodawana jest duża ilość cebuli skrojonej w szerokie pióra lub ósemki oraz przyprawy: pieprz ziołowy i naturalny oraz sól. Potem mięso podlewa się niewielką ilością wody i gotuje pod przykryciem aż zmięknie. Produkt zgłoszony na listę przez wnioskodawców czyli kuchnię Dobromil jest w menu od 1989 roku. Świeżonka jest tam dostępna tylko w chłodniejsze miesiące (od listopada do marca). Ta restauracja znajduje się w miejscowości Dobromil w gminie Bielsk Podlaski. 

Czym jest Lista Produktów Tradycyjnych? To oficjalny krajowy rejestr prowadzony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są na nim nie tylko produkty rolne, ale także przetwory spożywcze w tym dania, marynaty, ciasta, sery, ciasta i inne przysmaki, które wyróżniają się jakością, wyjątkowymi cechami i właściwościami wynikającymi ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Warunkiem jest, aby receptura była wykorzystywana co najmniej 25 lat. Na liście produktów tradycyjnych jest już 2125 produktów. Z Podlasia jest 90 wyrobów. 

Lista służy wyłącznie zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji o tradycyjnych produktach oraz ich identyfikację i unikalność. Wpisanie na listę nie gwarantuje zastrzeżenia i ochrony nazwy ani kontroli metody wytwarzania. Nie jest również związana z wpisaniem żadna opłata ani dodatkowe koszty. Produkty można zgłaszać w dziewięciu kategoriach: 
- sery i inne produkty mleczne
- mięso świeże oraz produkty mięsne
- przetwory rybołówstwa, w tym ryby
- warzywa i owoce (przetworzone i nie)
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- oleje i tłuszcze (masło, margaryny, olej, itp.)
- miody
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- gotowe dania i potrawy
- inne produkty

Przemysław Sarosiek 

Aktualizacja: 18/09/2024 08:40
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do