Reklama

Włoska pizza... po polsku!

My Polacy kochamy pizzę! Widać to w każdym rankingu najczęściej zamawianych dań z dostawą do domu. Pizza króluje w każdym z nich. Oryginalna i tradycyjna Margherita w smaku nie ma sobie równych, jednak Polacy - podobnie jak reszta świata - dodają na swoje placki regionalne składniki. W ten sposób dopasowuje się smak pod indywidualne gusta, podstawa zazwyczaj zostaje taka sama.

Skład ciasta oraz sposób jego wyrobienia nadal jest włoski oraz takie dodatki jak mozzarella i pomidory San Marzano są nie do zastąpienia. Dokładamy jednak do włoskich placków swoje 3 grosze tworząc przy tym naprawdę wyborne odmiany pizzy. Oto często dodawane dodatki do pizzy w Polsce:

  • Kurczak – kawałki usmażonego i doprawionego fileta to popularny dodatek w polskich pizzeriach. Daje się go również do pizzy w wersji dla dzieci, które wolą go od innego rodzaju mięsa.
  • Jajko sadzone – można je znaleźć w pizzach, które swoją nazwę kojarzą z wsią jak np. farmerska czy wiejska.
  • Brokuły – swoją popularność zawdzięczają głównie swojej chrupkości. Wzbogacają również smak całego placka oraz jego wygląd. Zielony kolor w połączeniu z czerwienią sosu lub pomidorów oraz bielą od mozzarelli przypomina nam o kraju pochodzenia pizzy.
  • Ogórek kiszony – nie ma chyba bardziej polskiego dodatku od tego. Znajdziemy go w prawie w każdej pizzy o wiejskich konotacjach w nazwie. Jego smak wprowadza do pizzy powiew świeżości i przełamuje smak swoją cierpkością.
  • Kabanosy – coraz częściej dodawane zamiast kiełbasy. Doskonale komponują się w połączeniu z boczkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym, a jednocześnie nie są tak tłuste i ciężkie.

Jest w Polsce nawet sieć pizzerii, która specjalizuje się w serwowania pizzy z typowymi polskimi dodatkami w stylu wiejskim i działa w wielu polskich miastach jak na przykład Łódź. Biesiadowo posiada bogatą ofertę placków, które przypadną do gustu zarówno wielbicielom kuchni polskiej jak i fanom włoskiej sztuki kulinarnej. Oprócz typowo swojskich pizz, znaleźć można również takie klasyki jak Cappriciosa czy Pepperoni, pod zmienionymi i dopasowanymi do koncepcji nazwami.

(Artykuł partnerski)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do