
W menu po zakończeniu warsztatów był między innymi rosół z bażanta a`la ramen, pasztet z sarny na bagietce korzennej z opieńką i wędzoną słoniną, biała kiełbasa z dzika w sosie chlebowym a na koniec deser jagodowy z syropem z kwiatów bzu. W sumie ponad 30 osób uczyło się przyrządzania potraw z dziczyzny.
Na warsztaty kulinarne uczestników zaprosiła Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Białymstoku. Zaproszenie było tak skuteczne, że w zasadzie już po pół godzinie od ogłoszenia nie było już ani jednego wolnego miejsca. Nic dziwnego, ponieważ takie warsztaty zawsze cieszą ogromnym zainteresowaniem. Tym bardziej, że przed nami Święta Wielkanocne, a warsztaty kulinarne odbywały się pod nazwą „Ugotuj sobie święta z dziczyzny".
Warsztaty prowadziła profesjonalna szefowa kuchni – Ewa Bałdyś, Pod jej okiem można było nauczyć się tego, co na pewno w niejednej kuchni się przyda, czyli jak przygotować smacznie potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu znalazł się zatem między innymi rosół z bażanta a`la ramen, pasztet z sarny na bagietce korzennej z opieńką i wędzoną słoniną, biała kiełbasa z dzika w sosie chlebowym, a na koniec deser jagodowy z syropem z kwiatów bzu.
- Dziczyzna to jest bardzo wdzięczy produkt ze względu na to, że ma bardzo duże wartości odżywcze i dużą zawartość białka. Dziczyzna, to jest mięso tłuste, bardzo łatwe w przygotowaniu – mówiła Ewa Bałdyś, pod okiem której uczestnicy warsztatów uczyli się przygotowywania potraw z dziczyzny.
Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się też sporo o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny, ale także i o innych naturalnych produktach pochodzących z lasu. Było również trochę cennych informacji o odpowiednich sposobach przyrządzania dziczyzny oraz właściwym przechowywaniu produktów runa leśnego.
- Wszystko to jest bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Mięso bowiem pochodzi od zwierząt, które nie są dokarmiane, bo zwierzyna karmi się sama. Nie ma w nim żadnych substancji, jakie są w mięsie innym, od zwierząt hodowlanych. Bo jak wiemy, różne substancje są dodawane do paszy – powiedział Jarosław Krawczyk, rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku.
Warsztaty kulinarne, dzięki którym uczestnicy dowiedzieli się jak ugotować sobie święta z dziczyzny miały także na celu promocję dziczyzny i produktów leśnych, w tym runa leśnego. Lasy Państwowe w Białymstoku mają nadzieję, że będą jeszcze mogły organizować podobne wydarzenia w najbliższej przyszłości.
(KK)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie