
Od kilku dni w Polsce żywność wyprodukowana w Polsce i złożona z większości z polskich składników może nosić oznaczenie "produkt polski". Oznaczanie takie będzie mogło znaleźć się wyłącznie na rodzimych produktach, co oznacza, że klienci będą mogli znaleźć w sklepie wyraźnie oznaczoną żywność wyprodukowaną w kraju.
Oznaczenie "produkt polski" to efekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Celem nowych przepisów było wprowadzenie możliwości dobrowolnego oznaczenia produktów rolno-spożywczych wyprodukowanych w kraju i z polskich surowców oraz stosowania do nich jednolitego znaku graficznego. Zgodnie z nowelizacją etykieta "produkt polski" będzie można umieścić na nieprzetworzonym rolno-spożywczy, jeżeli powstał na terytorium Polski.
W przypadku mięs oznaczać to będzie, że zwierzęta urodziły się w Polsce i tutaj miał miejsce ich chów i ubój. W przypadku innych produktów zwierzęcych oznaczenie "produkt polski" będzie dopuszczalne, gdy zostały uzyskane od zwierząt chowanych na terenie kraju.
Artykuły rolno-spożywcze, które są oznakowane znakiem graficznym zawierającym informację „produkt polski” niezgodnym z wzorem określonym w przepisach wykonawczych do ustawy, mogą pozostawać w obrocie do 31 grudnia 2017 r.
Przepisy były odpowiedzią na oczekiwania producentów i klientów zainteresowanych oryginalnością żywności oraz możliwością wyboru produktów polskich. Zgodnie z przepisami UE możliwość oznaczenia takich produktów istnieje wyłącznie wtedy, gdy prawo kraju ich pochodzenia reguluje sposób ich oznaczenia.
(PS/ Foto: Flickr.com/ Canadian Pacific)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie