Reklama

Rusza Podlaska Akademia Kulinarna



Podlaska Akademia Kulinarna otwiera się 11 maja, a będzie to otwarcie o tyle wyjątkowe, że połączone z konkursem. Rywalizować będą podlascy restauratorzy, którzy przed znamienitym jury zaprezentują popisowe danie główne i przystawkę z menu lokalu.

W szranki stanie 9 najbardziej uznanych szefów kuchni podlaskich, regionalnych restauracji. Potrawy oceniać będą m.in. Kurt Scheller, Robert Sowa i Aldona Kulińska-Zygmunt, prezes spółki Lewiatan Podlasie oraz przedstawiciel prezydenta miasta.

Podlaska Akademia Kulinarna to nie tylko konkurs. Wkrótce będzie można gotować z najlepszymi mistrzami kuchni w kraju. I tam właśnie na zajęciach dostępny będzie szeroki wachlarz różnego rodzaju warsztatów zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów, dla osób prywatnych, firm, dzieci i młodzieży, słowem dla każdego, kto chce rozwijać swoje umiejętności w kuchni.

Miejsce, w którym łączy się pasja i zamiłowanie do gotowania oraz Podlasia, wymyślił Piotr Zubrycki, który prowadzi już w Białymstoku sklep 13 VIP - 4Home&Kitchen z elementami wyposażenia kuchni oraz studio kuchenne. Zaś szefem kulinarnym w PAK-u jest Arleta Żynel. To postać znana wielu smakoszom. Posiada dyplom mistrzowski, a także zaświadczenie o ukończeniu kursu szkoleniowego, uprawniające do profesjonalnego zarządzania w gastronomii w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W 1986 roku wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie rozwijała swoje kulinarne umiejętności w ormiańskiej restauracji. Po powrocie do kraju przez 17 lat była właścicielką restauracji Arsenał, a były to czasy świetności tego miejsca. Od 2002 roku była jedyną kobietą – członkinią Klubu Szefów Kuchni, a od 2005 należała do kapituły tego elitarnego zrzeszenia. W 2008 roku Arleta Żynel ukończyła szkolenie w Instytucie Paul Bocuse w Lyonie we Francji. Bywała też gościem programów śniadaniowych, a w całej Polsce słynie ze swoich wyśmienitych śledzi przyrządzanych na setki sposobów.

Podlaska Akademia Kulinarna będzie miejscem wymiany doświadczeń, które połączy ze sobą ludzi pasjonujących się kuchnią w każdym jej wymiarze. A współpracować ona będzie z takimi osobowościami jak właśnie Kurt Scheller i Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Jean Bos, Giancarlo Russo, Krzysztof Szulborski, Robert Skubisz, Andrzej Polan czy Ewa Olejniczak. Dzięki takim sławom PAK będzie mógł zaproponować warsztaty związane z kuchnią całego świata.

W całym projekcie ważnym elementem będą też nasze regionalne smaki. Uczestnicy poznają niebanalne przepisy i unikalne techniki, zaś gotować będą mogli na najlepszym sprzęcie. W siedzibie akademii przy ul. Kawaleryjskiej 4C stworzono 12 w pełni wyposażonych stanowisk warsztatowych, aby każdy miał swobodę pracy. Sesje warsztatowe będą trwały około 4 godzin. Koszt takich zajęć to około 250 zł, w zależności od tematu i zaproszonego trenera.

Harmonogram konkursu na najlepszą restaurację 11 maja, godz. 10.30

10.30 – Przyjazd gości, sponsorów i uczestników Konkursu

10.40 – Losowanie numerów kolejności startu każdej z drużyn

10.50 – Odprawa przedkonkursowa dla Jurorów

11.00 – 11.15 Rozpoczęcie Konkursu

11.15 – 14.00 Prezentacja konkursowych dań zaproszonych Restauracji

14.30 – 15.00 Zakończenie Konkursu i podliczenie ilości punktów

15.00 – 16.00 Ogłoszenie wyników, rozdanie nagród

(BL/ Foto: sxc.hu)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do