Reklama

Większy wybór produktów dla wegetarian. Konsumenci wymuszają zmiany w handlu

Białostocka firma Lech - Garmażeria Staropolska dostrzega, że wyroby wegańskie i wegetariańskie z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Dlatego też stara się nadążać za tymi trendami i wprowadza coraz to nowe propozycje do swojej oferty.

Polacy są mięsożercami. Według danych GUS statystyczny Polak zjada w ciągu roku ok. 70 kg mięsa. Jednak rośnie również liczba osób świadomie rezygnujących w swojej diecie z produktów mięsnych. Najnowsze badania dowodzą, że wegetarian jest obecnie ok. 8 proc., a wegan - 7 proc. Rośnie też odsetek tzw. fleksitarian, czyli osób, które ograniczają spożycie mięsa i jego przetworów, ale nie eliminują go z diety całkowicie. Zmieniające się gusta konsumentów, wymuszają zmiany w handlu i gastronomii.

Lech - Garmażeria Staropolska ma od lat w swojej ofercie produkty wegetariańskie, a także spory segment produktów półmięsnych, rybnych oraz warzywnych. I systematycznie go rozszerza - ostatnio na sklepowych półkach pojawiły się kotlety z marchwi i soczewicy.

- Szczególnie chwalone przez naszych konsumentów są kotlety marchewkowe, które postanowiliśmy na stałe pozostawić w naszej ofercie - zapowiada Adam Zwolan, członek zarządu spółki. - Obserwujemy stale rosnącą liczbę osób zainteresowanych produktami wegetariańskimi i - mimo, że specjalizujemy się w produkcji tradycyjnych wędlin i dań garmażeryjnych - staramy się dostosować naszą ofertę do różnych potrzeb naszych klientów.

Na rynku znane są już wegetariańskie pasztety firmy Lech, m.in. sojowy, z selera, soczewicy i z dynią. Ze względu na łatwość przygotowania, dużym zainteresowaniem konsumentów cieszą się też gotowe bezmięsne dania takie, jak pierogi ze szpinakiem, kiszka chińska z farszem warzywnym, naleśniki ze szpinakiem i z serem, koperty warzywne z ciasta francuskiego, a także produkty ziemniaczane - babka i kiszka domowa. Firma dba też o zróżnicowaną ofertę w ramach swojej działalności cateringowej, realizowanej przez Lech - Gościnny Dom.

- W tego typu zamówieniach coraz częściej pojawiają się prośby o półmiski z daniami wegetariańskimi. To zjawisko, które wcześniej nie występowało - dodaje Adam Zwolan.

Wraz ze wzrostem zainteresowania dietą ograniczającą spożycie mięsa, rośnie świadomość żywieniowa konsumentów, którzy chcą wiedzieć, co kupują i co jedzą. Lech - Garmażeria Staropolska jako pierwsza firma na Podlasiu zrezygnowała z glutaminianu sodu przy produkcji swoich wyrobów; ma też w swojej ofercie linię "Kolekcja natura".

- Cała filozofia firmy polega na wytwarzaniu żywności z jak najmniejszą ilością substancji dodatkowych - naszym celem jest produkcja wyrobów jak najbardziej naturalnych - mówi Adam Zwolan. - Często staramy się natomiast wzbogacić nasze produkty o dodatki prozdrowotne, takie jak inulina czy kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

(P. Walczak / Foto: mat. pras.)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do