
Żywność funkcjonalna to obecnie jeden z najbardziej obiecujących kierunków badań łączących medycynę i rolnictwo. Chodzi o produkcję preparatów, przetworów, a nawet dań z żywności, które pozwalają nie tylko prowadzić zdrowy styl życia, ale mogą podtrzymać zdrowie konsumenta, a nawet być traktowane jako lekarstwo lub element kuracji. Dla przykładu wsparcie pacjentów onkologicznych żywnością funkcjonalną zwiększa ich szanse w walce z rakiem i pozwala zmniejszyć negatywne skutki leczenia preparatami chemicznymi lub naświetlaniem. W stolicy podlaskiego w dziedzinie specjalizuje się Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. To właśnie na produkcji żywności funkcjonalnej przez podlaskich rolników miała opierać się idea Doliny Rolniczej 4.0 zanim nie zajęli się nią przedstawiciele większości obecnie rządzącej województwem.
Kilka dni temu UMB, które miało być partnerem samorządowej spółki zajmującej się Doliną Rolniczą 4.0, otrzymało wielomilionowy grant z Agencji Badań Medycznych. Białostocka uczelnia otrzymała ponad 8,5 miliona złotych, a z 224 projektów złożonych do ABM tylko 57 otrzymało dofinansowanie. Projekt naukowców ze stolicy województwa podlaskiego noszący nazwę „Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe” znalazł się na pierwszej lokacie i otrzymał maksymalną liczbę punktów. Będzie go realizował zespół badawczy pod kierownictwem profesor Katarzyny Sochy. Pani profesor to szefowa Zakładu Bromatologii UMB oraz Prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym UMB. Głównym zadaniem zespołu badawczego jest opracowanie gotowych do wdrożenia, innowacyjnych produktów, spełniających wymagania stawiane dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, a tymi, którym ma ona pomóc są pacjenci z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, których skutkiem są m.in. choroby kardiologiczne.
Receptury opracowanych produktów będą dopasowane do potrzeb żywieniowych pacjentów z Zakładu Bromatologii UMB. Prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem, których następstwem są choroby kardiologiczne. Odkrycia białostockich farmaceutów i lekarzy mogą mieć ogromne znaczenie dla przyszłości również podlaskiego rolnictwa.
- Wiedziałam, że nasz projekt jest wartościowy, ale nie spodziewałam się, że zajmiemy pierwsze miejsce na liście rankingowej. To wielki sukces całego zespołu projektowego, ludzi z pasją, zaangażowaniem i bogatym doświadczeniem. Projekt ma duży potencjał komercyjny, zakończy się zgłoszeniem patentowym, a odpowiada na rzeczywiste potrzeby pacjentów, którzy dziś nie mają dostępu do żywności funkcjonalnej o potwierdzonym klinicznie działaniu - powiedziała prof. Socha.
Umowa w sprawie realizacji badania zostanie podpisana w ciągu najbliższych kilku tygodni, a środki na grant pochodzą z KPO.
- Rozpoczynamy pracę nad projektem, ponieważ do marca 2026 roku, czyli za nieco ponad rok, projekt musi zostać rozliczony. Aby zmieścić się w tak krótkim czasie, będziemy realizować wiele działań równolegle – na początek stworzymy receptury, a następnie poszczególne zespoły badawcze będą realizowały zadania w miarę możliwości jednocześnie, aby zdążyć w terminie. Czeka nas intensywna praca pod presją czasu, ale jestem pewna, że przyniesie ona wymierne korzyści pacjentom, a nam dostarczy wiele zawodowej satysfakcji - podsumowała prof. Socha
Oprócz profesor Sochy w zespole znaleźli się wybitni naukowcy z Uniwersytetu Medycznego: profesorowie Małgorzata Brzóska, Adam Krętowski, Wojciech Miltyk, Michał Tomczyk, Katarzyna Winnicka oraz doktorzy habilitowani: Justyna Hermanowicz, Renata Markiewicz-Żukowska, Justyna Moskwa, Sylwia Naliwajko, Karolina Orywal, Anna Puścion-Jakubik oraz doktorzy:Katarzyna Bielawska, Małgorzata Gałażyn-Sidorczuk, Monika Grabia-Lis, Joanna Rogalska, Alicja Roszczenko, Jolanta Soroczyńska, Jakub Strawa i magister Dominika Dobiecka.
Nie wiadomo czy pod rządami nad województwem marszałka Łukasza Prokoryma Dolina Rolnicza 4.0 będzie zajmowała się żywnością funkcjonalną.
PS
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie