Rodzinna tradycja produkcji lodów dotarła do Białegostoku.
- Nie ulegliśmy nowym trendom w wytwarzaniu lodów – opowiada Krzysztof Matczak. – Nie zmieniliśmy receptury, którą stosujemy od prawie 60 lat. Nie chcemy oszukiwać konsumentów. Do produkcji bazy lodowej wybieramy surowce nieprzetworzone, naturalne.
Świeże i nie sztuczne
Lody „U Matczaka” są robione i dostarczane do lodziarni codziennie. Niezmieniona technologia wytwarzania lodów sprawia, że lody mają zwartą konsystencję i są kremowe. W odróżnieniu od większości lodów, te nie są napowietrzane. Nie zwiększa się więc powietrzem ich objętości. Prosta receptura to baza lodowa, w której skład wchodzi mleko, cukier lub jego zdrowe zamienniki, jaja, śmietanka. To sprawdzony od lat sposób na wyjątkowy smak i konsystencję. Dzięki temu w lodach od Matczaka czujesz naturalne składniki, a nie sztuczne dodatki smakowe.
- Nie używamy nawet mleka czy jaj w proszku – dodaje Krzysztof Matczak. – Nie dodajemy polepszaczy wyglądu, smaku – stabilizatorów, emulgatorów i zagęstników. W naszych lodach nie ma tłuszczów roślinnych, które sztucznie utrzymują kremową konsystencję lodów. Nie napowietrzamy naszych lodów, bo po co klient ma płacić za powietrze?
Od tradycyjnych śmietankowych po wyszukane nowości
Każda wizyta w lodziarni „U Matczaka” to okazja do degustacji starych, sprawdzonych smaków. Zawsze spotkasz tam tradycyjne lody śmietankowe, kakaowe, truskawkowe, wiśnię w śmietance. Klasyczne wersje lodów smakują jak te z dzieciństwa, a nowości naprawdę zaskakują. Każdego dnia – naprzemiennie – można spróbować innych, dodatkowych smaków. Warte polecenia są niedawno wprowadzone wersje: bezmleczne czekoladowe, solony karmel, rafaello, lody ferrero rocher, czy o smaku bezy. Tu także znajdziesz lody bezmleczne i bezcukrowe, słodzone stewią lub ksylitolem.
O innych smakach, a także o tym, gdzie poza Białymstokiem można jeszcze zjeść unikatowe lody dowiecie się na portalu http://przedsiebiorczepodlasie.pl/.
(Źródło i foto: http://przedsiebiorczepodlasie.pl/wracamy-do-klasycznych-smakow-lodow/)
Komentarze opinie