Reklama

Sernik w wielu odsłonach - wybierz tę, która najbardziej do Ciebie przemawia!

Śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że sernik to ciasto uniwersalne – naprawdę trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za tym wyjątkowym deserem. Każdy może wybrać swoją ulubioną wersję sernika, a tych jest całkiem sporo. Sernik doskonale pasuje do każdej okazji. Może zdobić stół podczas świątecznego spotkania w gronie najbliższych, obowiązkowo musi pojawić się także w czasie popołudniowej filiżanki kawy. Uwielbiasz serniki różnego rodzaju, ale brakuje Ci odwagi, aby przygotować swój własny? Już teraz przekonaj się, jakie to proste!

Wdzięczny materiał do kulinarnych eksperymentów

Sernik, choć pyszny, niezwykle popularny i uwielbiany przez całe pokolenia miłośników słodkości, niestety nie ma zbyt dobrej opinii. Powszechnie bowiem uważany jest za ciasto stosunkowo trudne w przygotowaniu, które „lubi siąść”, czyli mocno opaść po upieczeniu. Owszem, może się zdarzyć, że lekko opadnie, ale to jeszcze nie oznacza, że został źle upieczony i będzie niesmaczny. Jest na to jedna prosta rada – musisz dobrze dobrać wielkość blachy do porcji ciasta. Jeśli pragniesz, aby Twój wypiek był wyjątkowo efektowny i cechował się sporą wysokością, wybierz po prostu nieco mniejszą blachę. Kiedy zaś taką nie dysponujesz, możesz podwoić ilość ciasta.

Sernik to rzeczywiście bardzo dobry materiał do eksperymentów kulinarnych. Możesz przygotować sernik pieczony, gotowany czy jego specjalną odsłonę, czyli sernik na zimno. Istnieje też kilka wariantów, jeśli chodzi o spód ciasta. Możesz upiec spód z ciasta kruchego lub półkruchego. Ponadto rolę spodu mogą pełnić gotowe herbatniki bądź biszkopty. A co z masą? Postaw na klasyczną masę serową, czyli bez żadnych dodatków, albo dodaj do niej bakalie, owoce czy wiórki kokosowe. Tutaj zasadniczo nie ogranicza Cię nic poza własną wyobraźnią.

Sernik nie taki polski…

Sernik na polskich stołach króluje od tak dawna, że przez wiele osób zupełnie naturalnie uznawany jest za tradycyjny, polski deser, bez którego nie mogą odbyć się ważniejsze rodzinne uroczystości. Specjał ten niestety z pewnością nie jest naszym rodzimym wynalazkiem. Znany był już w starożytnej Grecji, później równie mocno zachwycili się nim starożytni Rzymianie i to dzięki nim zaczął on „wędrować” do różnych krajów Europy. Jak trafił do Polski? Tutaj na próżno szukać jednoznacznej odpowiedzi, ale prawdopodobnie przybył wraz z królem Janem III Sobieskim, który wracał do kraju z wygranej bitwy pod Wiedniem.

… bo wiedeński?

Wiedeński chyba też nie do końca, bo jak zostało wspomniane, ciasto wywodzi się ze starożytnej Grecji. Przez kolejne lata i całe pokolenia sernik był modyfikowany. Obecnie istnieje całe mnóstwo jego regionalnych odmian. Na przykład ta zwana krakowską charakteryzuje się polewą na wzór kraty.

Ta słodka garść informacji zachęciła Cię do podjęcia kulinarnego wyzwania, jakim jest upieczenie własnego sernika? Bez dwóch zdań mu podołasz (szybki i prosty przepis znajdziesz TUTAJ). Do przygotowania podstawowej wersji sernika potrzebujesz kilku łatwo dostępnych produktów, takich jak: jajka, twaróg, masło, mąka i cukier puder. Samo przygotowanie spodu i masy zajmie Ci jedynie chwilę. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta możesz je udekorować w dowolny sposób. Jeśli zgłębianie wiedzy na temat serników przypadnie Ci do gustu, kolejnym razem możesz poszerzyć przepis o dodatkowe składniki, jak np. wspomniane wyżej owoce czy bakalie. Udanych, słodkich eksperymentów!

(BL)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do