
Żywność funkcjonalna i jej system certyfikacji to jedno z najważniejszych założeń, którymi zajmuje się spółka Podlaski Fundusz Ekostystem Dolina Rolnicza 4.0. Pomysł i realizacja projektu zostały przedstawione podczas konferencji prasowej 6 marca 2024 r.
Celem spółki jest realizacja strategicznego dla województwa podlaskiego projektu, finansowanego z funduszy europejskich. Projekt nazywa się Dolina Rolnicza. Pieniądze przeznaczone są na badania i rozwój. Powstanie regionalny system innowacji - powiedział Przemysław Sarosiek, prezes Podlaskiego Funduszu Ekosystem Dolina Rolnicza 4.0.
Pomysłodawcą inicjatywy jest Adam Ławicki. Blisko 10 lat próbował zainspirować nią urząd marszałkowski za Jerzego Leszczyńskiego, ale mimo ciepłego przyjęcia, do realizacji nie doszło. Temat ponownie został podniesiony podczas ostatnich wyborów i ostatecznie został wpisany jako projekt strategiczny do "Strategii Rozwoju Województwa Podlaskiego".
Fundusz ma przeznaczać granty na badania żywności funkcjonalnej według zasad certyfikacji, szkolenia i doktoraty wdrożeniowe dla pracowników firm, które które będą realizowały działania w inkubatorach i akceleratorach, granty dla małych i średnich przedsiębiorstw na innowacyjne produkty w ramach akceleracji, organizację misji gospodarczych, wyjazdów na targi, pozyskiwanie i rejestrację wniosków patentowych, wsparcie startupowe, inkubatorowe, akceleracyjne.
Nad projektem pracowało wielu ekspertów, związanych z tworzeniem ekosystemów na całym świecie. Tacy eksperci zostali powołani przez Komisję Europejską, która następnie zleciła opracowanie wykonania projektu. Mogę dumnie powiedzieć, że bardzo życzliwie został przyjęty przez Komisję Europejską. A czym w ogóle jest ten ekosystem? Przede wszystkim współpracą. Dolina Rolnicza 4.0 ma się zajmować pozyskiwaniem i tworzeniem rozwiązań dla rolnika. Mowa o rozwiązaniach dla rolnictwa, w zakresie żywności i rozwiązań przemysłowych. Najwyższy czas - podkreślił Adam Ławicki.
Ważnym założeniem projektu jest wspomniany wyżej system certyfikacji żywności. Ma powstać do końca września i być wskazaniem dla konsumentów, by mogli kupować świadomie. Badaniami (sposoby produkcji żywności funkcjonalnej, w tym również surowców, gdy produktem jest żywność przetworzona, technologii przetwarzania, sposobów przechowywania środków wspomagających produkcję żywności, w szczególności badanie produktów roślinnych) mają zajmować się m.in. jednostki naukowe, wybrane zostaną do końca roku. Planowana jest przy tym promocja żywności funkcjonalnej
Jak tłumaczył Wojciech Miltyk, wiceprezes Funduszu, żywność, która jest produkowana w województwie podlaskim, jest dobrej jakości i wszyscy cenimy ją za walory smakowe.
Doszliśmy do wniosku, że warto wykorzystać potencjał żywności w połączeniu z medycyną. W celu promowania żywności zostanie utworzony Instytut Żywności Funkcjonalnej. Poprzez badania nad jakością chcielibyśmy, by wybierając wytwarzane produkty w naszym województwie konsumenci mieli pewność, że to co zostało wyprodukowane, jest bezpieczne, bez metali ciężkich, pestycydów, że zawiera deklarowane witaminy czy mikroelementy. Naszym marzeniem jest, by najwyższym poziomem certyfikacji było tworzenie żywności funkcjonalnej, która będzie przebadana klinicznie i będzie miała właściwości prozdrowotne. I taki system certyfikacji chcemy utworzyć - wyjaśnił Wojciech Miltyk.
(Piotr Walczak)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie