Najnowszy raport programu The Access Alliance, utworzonego przez Glovo, wskazuje realny problem braku bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce. Badanie, które zostało przeprowadzone w listopadzie tego roku wykazało, że ten problem jest bardziej złożony i powszechny, niż się wydaje. Polskie społeczeństwo - pozornie dostatnie - ma w swoich szeregach od 1,4 do 2,5 miliona Polaków (3,5% do 6,5% populacji), którzy obawiają się głodu.
Analiza danych z raportu pokazuje dramatyczny obraz polskiego konsumenta. Okazuje się, że wybory żywieniowe wielu z nas są silnie uwarunkowane rosnącymi kosztami życia i niepewnością ekonomiczną. Raport ujawnia, że problem braku bezpieczeństwa żywnościowego dotyczy nawet 2,5 miliona Polaków!
Badanie wykazało, że niemal połowa badanych Polaków w czasie ostatniego roku przynajmniej raz obawiała się czy wystarczy im pieniędzy na podstawowe zakupy spożywcze. W konsekwencji tego lęku, duża część społeczeństwa, aby ograniczyć wydatki, jest zmuszona do pomijania posiłków, zmniejszania porcji lub wyboru tańszych, mniej wartościowych produktów. Niestety, często sięgamy po tańsze jedzenie mając pełną świadomość, że nie jest ono odpowiednie dla naszego zdrowia. Ograniczenia finansowe prowadzą do rezygnacji ze spotkań towarzyskich, co jest często „ukrytym” objawem problemów ekonomicznych, wpływającym negatywnie na samopoczucie i jakość życia.
Brak bezpieczeństwa żywnościowego ma silny wymiar społeczny i najczęściej dotyka grupy najbardziej wrażliwe ekonomicznie. Są to zazwyczaj:
Kobiety w wieku 18–34 lat.
Osoby z niższym wykształceniem i mieszkańcy wsi.
Gospodarstwa domowe liczące cztery lub więcej osób oraz rodziny z dziećmi.
Osoby niepracujące lub o miesięcznym dochodzie poniżej 4 tys. zł netto.
Niestety mimo deklarowanej wrażliwości społecznej większości społeczeństwa to rozpoznanie problemu w najbliższym otoczeniu jest trudne, a rozmowa o własnych trudnościach w dostępie do jedzenia jest silnie obarczona wstydem. Aż 28% badanych nie zwierzyłoby się nikomu ze swoich problemów z dostępem do żywności. Ten fakt podkreśla kluczowe znaczenie działań edukacyjnych prowadzących do zniesienia bariery wstydu w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego. To jedyna droga, aby ułatwić potrzebującym szukanie wsparcia.
Na tle trudności ekonomicznych i bariery wstydu, pozytywnym aspektem jest silna postawa solidarności społecznej. Większość badanych Polaków angażuje się w pomoc, głównie poprzez dzielenie się jedzeniem., dofinansowanie zakupów dla potrzebujących oraz przekazywanie produktów z własnych zapasów.
Coraz większą rolę w budowaniu sieci wsparcia odgrywają inicjatywy wykorzystujące technologię, takie jak Banki Żywności czy Jadłodzielnie. Pokazuje to, że przed firmami, organizacjami społecznymi i instytucjami publicznymi stoi wspólne wyzwanie, ale i realna szansa na przeciwdziałanie problemowi, który ma ogromny wpływ na zdrowie i przyszłość społeczności.
Forma udzielonej pomocy:
AR
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie