Reklama

Podlaska kuchnia: tradycja w nowej odsłonie, czyli popis kunsztu Łukasza Rakowskiego [ZDJĘCIA]

Tak naprawdę to nie tylko jego, bo szef kuchni restauracji hotelu Cristal w Białymstoku do swojego projektu zaprosił ostatnio Patrycję Wąsiakowską. Wraz z uczestniczką drugiej edycji programu Top Chef, byłą szefową kuchni w restauracji Zielony Niedźwiedź w Warszawie, obecnie prowadzącą Karczmę Stara Kuźnia na Mazurach, w piątek przygotował wyjątkową kolację degustacyjną w Restaurant & Bar Cristal. Nasza redakcja została zaproszona na to wydarzenie i uczestniczyła w nim. Teraz przyszedł czas na podsumowanie, wrażenia oraz krótki opis serwowanych dań.

Na wstępie wypada podziękować - i za możliwość degustacji, i za prawdziwą ucztę dla podniebienia, którą zaserwowali nam Łukasz Rakowski z Patrycją Wąsiakowską.

Szef kuchni restauracji hotelu Cristal współpracuje z lokalnymi producentami, rolnikami i innymi szefami kuchni z regionu, reinterpretując kuchnię podlaską i zmieniając jej powszechnie dominujący wizerunek.

Podlaska kuchnia - tradycja w nowej odsłonie - to jego pomysł. Wszystko odbyło się w kameralnej atmosferze. Goście spróbowali nie tylko kilku dań, ale i mocniejszych trunków regionalnych. Istotne jest, że Łukasz Rakowski i Patrycja Wąsiakowska po podaniu każdej z potraw wyjaśniali konsumującym, w jaki sposób te zostały przygotowane.

Jest chyba tylko jedno słowo, którego można użyć jako podsumowania: REWELACJA. Naprawdę, piątkowa kolacja to prawdziwy popis kunsztu kucharzy.

Trudno opisywać doznania smakowe każdej z potraw. Każdy zainteresowany powinien spróbować sam. W każdym razie poniżej zamieszczamy menu wraz ze zdjęciami, które gościło na stołach w restauracji hotelu Cristal w piątkowy wieczór.

Amouse bouche I, czyli konfiturowany rabarbar

Amouse bouche II, czyli kaczy język

Puszcza, czyli tatar z żubra, leszczyna, trawa żubrowa oraz na winiaku jabłecznik 40%

Staw, czyli leszcz, tatarak, mniszek oraz samogon podlaski palony 52%

Rzeka, czyli amur, młody por, chrzan oraz bimber starzony w beczce 43%

Sorbet

Łąka, czyli jagnięcina, owczy ser, pasternak oraz naturalna nalewka na kwiatach czarnego bzu 30%

- Mamy tutaj jagnięcinę: polędwiczkę i podróbkę jagnięca, którą zrobiliśmy bardziej na chrupiąco - opowiada o swoim, powyższym daniu Łukasz Rakowski. - Do tego dochodzi sos z pasternaku i tutaj właśnie owczy, pleśniowy serek miał za zadanie wszystko podkręcić, dać więcej smaku; dla przełamania - obecność trochę łagodniejszej, ale też myślę, że bardzo fajnej w smaku dymki, lekko chrupiącej. Może to nietypowa część, nie wszyscy decydują się na to, żeby ją podać, ale my zaryzykowaliśmy i myślę, że ta część nietypowa na chrupiąco fajnie się w tym wszystkim odnajduje.

Las, czyli sarna, topinambur, kurki oraz staropolska wódka regionalna tarminowa 38%

- Łukasz podzielił kuchnię podlaską na sektory, dał mi wolną rękę zapraszając mnie do wspólnego gotowania. Zdecydowałam się na puszczę i las. Jest to danie stuprocentowo leśne. Starałam się wykorzystywać tylko leśne produkty - w tym wypadku jest to polędwica z sarny, sos z grzybów suszonych i świeżych kurek, maliny i jeżyny jako owoce leśne; do tego topinambur, który jest też rośliną leśno-polną - mówi Patrycja Wąsiakowska.

Zagroda, czyli miód, kozi ser, mak oraz staropolska wódka regionalna miodowa 38%

Na uwagę zasługuje chleb - był pyszny, chrupiący!

Jak zapewnia Łukasz Rakowski, wypiekany jest na miejscu, a to jest dużym plusem restauracji hotelu Cristal.

Które z dań nam najbardziej przypadło do gustu? Odpowiedź jest trudna, ale stawiamy na tatar z żubra oraz ościstego, ale niezwykle smacznego amura z gotowanym na parze, a następnie przyrządzanym na grillu młodym porem.

(Piotr Walczak)

Miejsce zdarzenia mapa Białystok
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do