Reklama

Wielkosobotnia tradycja: miejskie i jagiellońskie święcenie pokarmów

W Wielką Sobotę (19 kwietnia) w samo południe w sercu Białegostoku mieszkańcy spotkają się na wielkanocnej tradycji - miejskim święceniu pokarmów. Jak zwykle zaprasza na nie prezydent Tadeusz Truskolaski. Wielka Sobota to wyjątkowy dzień, który wieńczy Wielki Tydzień i wprowadza nas w atmosferę wyciszenia oraz radosnego oczekiwania na Zmartwychwstanie Chrystusa.

Jak co roku, centralnym punktem dnia będzie tradycyjne poświęcenie koszyczków wypełnionych świątecznymi smakołykami, które zagoszczą na naszych stołach w pierwszy dzień Wielkanocy.

Tegoroczna uroczystość nabiera szczególnego wymiaru, gdyż wspólnie uczestniczyć w nim będą wyznawcy dwóch największych wspólnot religijnych w podlaskim: katolickiej i prawosławnej, którzy w tym roku w tym samym czasie obchodzą święta wielkanocne. 

 Uroczystość odbędzie się na Rynku Kościuszki, a jej rozpoczęcie zaplanowano punktualnie na godzinę 12:00. Koszyczki z pokarmami poświęcą dostojni przedstawiciele obu Kościołów: metropolita białostocki arcybiskup Józef Guzdek oraz arcybiskup Jakub, ordynariusz diecezji białostocko-gdańskiej. W wydarzeniu wezmą również udział przedstawiciele Caritas Archidiecezji Białostockiej oraz Prawosławnego Ośrodka Miłosierdzia Diecezji Białostocko-Gdańskiej ELEOS.

Godzinę wcześniej - o 11.00 odbędzie się święcenie pokarmów na Stadionie Miejskim zorganizowane przez białostocką Jagiellonię. Uczestniczyć w nim mogą wszyscy kibice żółto-czerwonych, którzy od wielu lat uczestniczą w takim sposobie przedświątecznych przygotowań do świąt wielkanocnych. 

Święconka to realny symbol Wielkanocy. Kryje w sobie nie tylko smakołyki, ale i bogatą symbolikę. Jajka oznaczają nowe życie, baranek Zmartwychwstanie, sól chroni przed zepsuciem, chleb symbolizuje dostatek, a wędliny zdrowie. Nie brakuje też chrzanu, miodu, pieprzu i tradycyjnych wypieków jak babka czy mazurek. Całość zdobi zieleń bukszpanu.

Obecnie tradycja święconki jest najsilniej związana z Polską, ale zwyczaj obecne znany jest też w przygranicznych regionach Austrii, Słowenii i Niemiec. Święcenia pokarmów ma wczesnośredniowieczne korzenie, a obrzęd, znany w różnych religiach, w Polsce ujednolicił się w XVII wieku.

Współcześnie święcenie pokarmów odbywa się często przed kościołami. Tradycyjna forma przetrwała w niektórych regionach Polski, ale szczególnie bliska zwyczajom sprzed wieków jest na Podlasiu. Koszyk ze święconką jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu, a śniadanie rozpoczyna się dzieleniem poświęconym jajkiem. Dawne zwyczaje, jak obchodzenie domu ze święconką, miały chronić przed złem. Królują babki i mazurki, a tradycja jest wciąż żywa, obejmując niemal całe społeczeństwo i polską emigrację.

Obrzędu święcenia pokarmów dokonuje kapłan, diakon lub lektor.

PS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do