Reklama

Jesienny koktajl z dyni

Koktajle i smoothie kojarzą się zazwyczaj z latem i sezonowymi owocami. Jednak chłodniejsza aura wcale nie musi oznaczać rezygnacji z pysznych i odżywczych napojów! Jesień oferuje doskonałą bazę dla pełnowartościowego smoothie – jest nią dynia. W połączeniu z nasionami lnu tworzy napój, który jest idealnym, szybkim śniadaniem i prawdziwą bombą witaminowo-błonnikową, zbawienną dla jelit i zdrowia serca.

Dynia i siemię lniane – duet doskonały dla zdrowia

Bazą tego jesiennego koktajlu jest purée z dyni, która kryje w sobie mnóstwo cennych składników. Jej charakterystyczny, pomarańczowy kolor to zasługa beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i potencjalnie przeciwnowotworowym. Beta-karoten dba też o kondycję skóry i zdrowie oczu. Dodatkowo dynia dostarcza witaminy C i cynku, co jest kluczowe dla budowania odporności w okresie jesienno-zimowym. Jest też niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika, doskonale sprawdzi się podczas odchudzania, zapewniając uczucie sytości.

Drugim kluczowym składnikiem jest siemię lniane, cenione za wysoką zawartość  nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te kwasy doskonale wspierają układ krwionośny: dbają o serce, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz chorób serca. Nasiona lnu pomagają także w obniżaniu zbyt wysokiego poziomu cukru i cholesterolu we krwi, a zawarte w nich antyoksydanty działają przeciwzapalnie i mają pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Co ważne, zarówno dynia, jak i siemię lniane, są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, reguluje pracę jelit i wpływa na sytość.

Pełnowartościowe smoothie na śniadanie?

Koktajl, aby był pełnowartościowym śniadaniem, musi być dobrze zbilansowany. Oprócz owoców lub warzyw (jak dynia), należy pamiętać o dwóch ważnych składnikach: dodaniu białka (np. jogurtu, kefiru lub odżywki), które sprawi, że koktajl będzie bardziej odżywczy i zapewni sytość na dłużej oraz dodanie tłuszczy. Są one niezbędne; dlatego do napoju dodaj nasiona (siemię lniane!), orzechy lub masło orzechowe.

Przygotowanie koktajlu z dyni i siemienia lnianego jest wyjątkowo proste. Najlepiej wykonać go na bazie jogurtu naturalnego lub kefiru, ponieważ produkty te mają działanie probiotyczne. Dzięki temu dodatkowo wspierasz mikroflorę jelitową, odporność, a jednocześnie zapewniasz sobie solidną porcję białka. Wystarczy zmiksować purée z dyni, siemię lniane i wybrany produkt mleczny, by cieszyć się zdrowym i sycącym posiłkiem.

AR

Aktualizacja: 03/11/2025 15:08
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do