Reklama

Lagman zwycięża! Zupa z Kazachstanu okrzyknięta najlepszym daniem w międzynarodowej rywalizacji

Międzynarodowa społeczność studentów Politechniki Białostockiej udowodniła, że najlepszą formą integracji jest wspólne gotowanie. W cyklicznym konkursie kulinarnym "Cook It Off 2025", organizowanym przez ESN Politechniki Białostockiej i Osiedle Akademickie PB, studenci z sześciu krajów rywalizowali na najlepsze danie narodowe. Tytuł mistrza smaku zdobyła drużyna z Kazachstanu za tradycyjną zupę lagman.

W semestrze zimowym 2025 / 2026 mury PB gościły blisko 400 studentów z zagranicy, w tym uczestników programu Erasmus+ oraz 80 słuchaczy z Międzynarodowej Szkoły Inżynierskiej, prowadzonej wspólnie z chińskim Tianjin Chengjian University. To właśnie ta różnorodna, międzynarodowa społeczność spotkała się 20 listopada 2025 r. w akademiku Gamma, by zamienić się w szefów kuchni.

Jak podkreśla Hubert Nowicki, wiceprezydent ESN PB, konkurs pełni kluczową funkcję integracyjną.

Nic nie zbliża ludzi lepiej, jak wspólne gotowanie i próbowanie dań, które reprezentują kuchnię innego kraju. Myślę, że "Cook It Off" to jedna z tych imprez, którą nasi goście zagraniczni będą długo wspominać - mówi Nowicki.

W tegorocznej edycji do kulinarnej bitwy stanęło 10 drużyn reprezentujących takie kraje jak Polska, Chiny, Hiszpania, Turcja, Włochy i Zimbabwe. Uczestnicy mieli zaledwie godzinę na przygotowanie popisowej, oryginalnej potrawy w kuchniach akademika.

Jury, oceniając dania, brało pod uwagę nie tylko walory smakowe i estetykę prezentacji, lecz także atmosferę i współpracę zespołu - wszak był to przede wszystkim wieczór integracyjny.

Bezkonkurencyjna okazała się drużyna Revatti z Kazachstanu. Ich zwycięskie danie, lagman, to sycąca zupa kuchni środkowoazjatyckiej. Jej sekret tkwi w połączeniu makaronu z kawałkami mięsa (najczęściej wołowiny lub baraniny) oraz duszonymi warzywami, takimi jak papryka, pomidory i cebula. Lagman udowodnił, że bogactwo smaku tradycyjnej kuchni potrafi zachwycić międzynarodowe podniebienia.

Pozostałe miejsca na podium zajęli:

  1. II miejsce: ESN TEAM za polską klasykę - placki ziemniaczane i dyniowe, podane z różnorodnymi sosami (dyniowym, chrzanowym, pieczarkowym);
  2. III miejsce: Italy's Team za tradycyjną parmigiana - za zapiekankę z regionu Sycylii, w której królują smażony bakłażan, parmezan i sos pomidorowy.

Impreza kulinarna po raz kolejny dowiodła, że jedzenie jest uniwersalnym językiem, który najszybciej przełamuje bariery kulturowe wśród studentów z całego świata.

(PW)

Aktualizacja: 27/11/2025 15:33
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ddb24.pl




Reklama
Wróć do